Medicamente noi și teste genetice gratuite pentru pacienții români

Peste 28.000 de persoane care suferă de boli cronice vor beneficia, în 2018, de proiectele Janssen, companie farmaceutică a Johnson&Johnson România, care a aniversat 25 de ani de existență pe piața farmaceutică locală.

Portofoliul local al companiei cuprinde peste 30 de medicamente inovatoare care se adresează unora dintre cele mai grave afecțiuni, precum cancere ale sângelui (leucemie limfocitară cronică, mielom multiplu, limfom cu celule de manta), cancer de prostată, schizofrenie, psoriazis, scleroză multiplă, tuberculoză și HIV/SIDA.

”În cei 25 de ani de prezență în România, am evoluat către un model de business dezvoltat, odată cu nevoile pacienților și cu dinamismul industriei în care acționăm. În continuare, ne uităm spre viitor și spre soluții aplicate pentru managementul sănătății, la bunele practici care au dat rezultate la nivel internațional, în contexte similare cu cel al României. Astfel, susținem un model de promovare a inovației și a accesului pacienților la medicamente inovatoare, bazat pe trei soluții concrete: parteneriatele public- private în domeniul sănătății, dezvoltarea schemelor de acces facilitat și principiul prețului nereglementat”, a declarat Christian Rodseth, Managing Director al Janssen România.

Primele medicamente inovatoare, cu care Janssen a intrat pe piața din România în anul 1993, au fost adresate schizofreniei și anemiei asociate insuficienței renale cronice, compania lansând și primul antimicotic sistemic. În 2018, se preconizează lansarea de medicamente inovatoare în mai multe domenii cheie.

”În 2017, investiția totală în cercetare și dezvoltare a companiei la nivel global a depășit cifra de 7,9 miliarde de dolari, cu o creștere de peste 12% față de anul 2016. Ne dorim ca produsele pe care le avem deja în cercetare să devină tratamentele de mâine pentru pacienții români. Anul acesta, spre exemplu, ne pregătim să aducem pe piața locală un medicament pentru tratarea mielomului multiplu și o nouă terapie pentru psoriazis. Avem în plan lansări și în aria terapeutică HIV/SIDA, precum și a sclerozei multiple. Inovăm atât în ceea ce privește dezvoltarea tratamentelor noi, cât și în forma de administrare a acestora, tocmai pentru a ajuta la creșterea aderenței la tratament, lucru care, de exemplu în schizofrenie, este foarte important, luând în calcul faptul că recăderile pot agrava semnificativ starea unui pacient și, de cele mai multe ori, acesta nu se mai poate recupera”,a  afirmat Cristian Benza, Medical Affairs Dorector Janssen România.

Implicare în comunitate

În anul 2017, compania a lansat platforma locală ”Împreună pentru fiecare zi de mâine” de inplicare în comunitate, care cuprinde trei direcții principale de acțiune la nivel global ale Janssen: salvarea și îmbunătățirea vieții femeilor și copiilor (program de acordare a kiturilor de igienă, dotarea cabinetelor medicale și pregătirea personalului medical din mediul rural, precum și consilierea mamelor de la sate), prevenirea afecțiunilor în rândul categoriilor vulnerabile  de populație (campanie împotrva abandonului școlar prin implicarea persoanelor de cârsta a treia în pregătirea eevilor cu posibilități materiale reduse) și întărirea capacității personalului medical (pregătirea și diseminarea primei curriscule de îngrijiri paliative din România adresată rezidenților din oncologie medicală și radioterapie). Platforma cuprinde peste 100 de proiecte desfășurate în perioada 2016- 2018 care au demonstrat un real impact la nivelul societății, ajungând la un număr de peste 40.000 de beneficiari direcți.

”Cu ocazia aniversării a 25 de ani în România, vom deveni partenerul principal al unuia dintre proiectele de suflet- Swimathon București. Avem înscrise două echipe formate din colegi care vor înota pentru a strânge fondurile necesare proiectului COPAC (n.r. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice) de îmbunătățire a comunicării cu medicii”, a anunțat Ioana Nainer, Patients Engagement & Advocacy and CSR Lead, Janssen România.

Compania își va continua misiunea de a  susține accesul pacienților la inovație și la medicamente la stabdarde europene, complementar cu proiecte de susținere și de implicare în comunitatea locală. În luna martie a acestui an a fost lansat un program de teste genetice gratuite pentru pacienții nou diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică. Voucherele sunt eliberate de medicii hematologi și, în urma rezultatelor testelor, pacienților le pot fi prescrise cele mai potrivite terapii.