Medicii trebuie să le spună adevărul bolnavilor de cancer

Medicii ar trebui să le spună bolnavilor de cancer adevărul despre șansele de supraviețuire- acest lucru nu le va afecta relația profesională, potrivit unui nou studiu.

”Discutarea prognosticului nu va submina încrederea, iar pacienții informați ar putea beneficia de o calitate a vieții mai bună în anii pe care îi mai au de trăit”,  a declarat Joshua Fenton, autorul studiului în care au fost incluși 238 de adulți bolnavi de cancer în formă avansată ce primiseră vești proaste privind speranța de viață de la oncologiștii lor.

Interviurile cu pacienții au arătat că aflarea acestor vești nu a dus la înrăutățirea relației cu oncologii, ba chiar, într-un interval de trei luni, aceasta s-a îmbunătățit. Aceste rezultate contrazic alte două studii anterioare care stipulau că asemenea discuții ar putea amplifica depresia pacienților și ar putea înrăutăți relația cu medicii. Autorul studiului a mai atras atenția că mulți oncologi stau foarte puțin de vorbă cu pacienții despre prognosticul acestora și despre soluțiile pe care le au în ultimii ani de viață. Iar acest lucru poate duce la spitalizări prelungite, o calitate slabă a vieții, chiar scurtarea acesteia, plus numeroase dificultăți pentru aparținători.

Discuțiile despre speranța de viață nu au loc suficient de devreme și de des. Drept rezultat, s-a demonstrat că adeseori pacienții înțeleg greșit diagnosticul, deci nu sunt capabili să ia decizii corecte privind tratamentul și îngrijirea necesară.

Opinia pacienților

Orice pacient care are un anumit diagnostic trebuie să fie informat despre problema lui de sănătate, despre ce ar trebui să se întâmple de la un anumit moment încolo, despre linia terapeutică, tratamentul, reacțiile acestuia și consecințele lui. ”Cu cât pacientul are mai multe informații, cu atât poate să fie mai compliant și cu atât sunt șanse mai mari de vindecare sau de control mai bun al bolii. Am întâlnit și pacienți care aveau o problemă de sănătate și spuneau că, în cazul în care medicul ar ști că zilele îi sunt cumva numărate, nu ar vrea să știe. Realitatea arată însă că pacientul trebuie să fie informat despre tot ceea ce i se poate întâmpla, indiferent de cât de bună sau de proastă este vestea, trebuie să existe deschidere spre dialog, spre comunicare între pacient și medic. Noi, ca pacienți, avem nevoie de toate informațiile, indiferent că sunt vești bune sau rele”, a afirmat Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).