#MedSafetyWeek: populația este încurajată să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor

A șaptea ediție anuală a campaniei globale #MedSafetyWeek se desfășoară până la data 13 noiembrie și încurajează populația să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente. Campania derulată la nivel național de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (AMDMR) se concentrează pe rolul-cheie al fiecărui pacient, aparținător sau profesionist din domeniul sănătății, care raportează o reacție adversă suspectată și astfel, contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor.

De ce este importantă raportarea către ANMDMR a reacțiilor adverse suspectate?

Având în vedere faptul că toate medicamentele pot provoca reacții adverse la unii pacienți, există etape implementate în vederea monitorizării continue a siguranței medicamentelor, după ce acestea au fost puse pe piață. Scopul monitorizării siguranței este colectarea mai multor informații despre reacțiile adverse cunoscute, precum și identificarea unor reacții adverse noi. Autoritățile de reglementare utilizează sisteme pentru detectarea și evaluarea acelor reacții adverse și pentru prevenirea efectelor nedorite la viitori pacienți. Sistemul de raportare a reacțiilor adverse implementat de ANMDMR colectează și analizează rapoartele de reacții adverse suspectate. Din momentul implementării, sistemul de raportare a ajutat la identificarea mai multor probleme de siguranță care nu erau cunoscute anterior. Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate către ANMDMR, românii pot participa activ la identificarea unor probleme de siguranță noi, astfel încât să se poată lua măsuri, atunci când este necesar, iar consumatorii să poată fi protejați de potențialele efecte nedorite. „Fiecare raport de reacție adversă transmis de un pacient sau de un profesionist din domeniul sănătății joacă un rol-cheie în obținerea mai multor informații despre beneficiile și riscurile medicamentelor aflate în circuitul terapeutic și permite luarea de măsuri în vederea reducerii la minimum a riscurilor. Raportarea reacțiilor adverse suspectate către Agenție ajută la îmbunătățirea siguranței medicamentelor pentru toți pacienții și, în anumite situații, duce la oferirea unor informații de prescriere mai bine adaptate, ceea ce determină îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților. Dacă dumneavoastră sau un pacient al dvs. experimentați o reacție adversă urmare a administrării unui medicament, asigurați-vă că ne raportați reacția adversă suspectată cu promptitudine”, a declarat dr. farm. Răzvan Mihai Prisada, președinte ANMDMR.

Orice persoană poate raporta reacțiile adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, astfel:

–          Accesând pagina web a Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România – secțiunea Raportează o reacție adversă: www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raporteaza-o-reactie-adversa/