Memorial SIDA: duminică este ziua lumânărilor aprinse

memorial SIDA- 19 mai

În a treia duminică de mai a fiecărui an, mii de comunităţi din întreaga lume se reunesc pentru a aprinde lumânări şi candele în memoria celor care au murit în urma SIDA.

În România, ritualul aprinderii lumânărilor îşi propune să aducă un omagiu colectiv românilor dispăruţi din cauza SIDA, să transmită un mesaj de încurajare copiilor şi adulţilor care trăiesc cu HIV/SIDA şi să lanseze un îndemn la prevenire şi solidaritate celorlalţi semeni ai lor. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Lumânărilor Aprinse, duminică, 19 mai, ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA – organizează în Bucureşti un Memorial SIDA. Activităţile dedicate acestei zile vor avea loc între orele 18.00 şi 20.30, în parcul Regele Mihai I (Herăstrău), intrarea dinspre Bd. Charles de Gaulle, unde voluntarii ARAS vor discuta cu persoanele prezente despre semnificaţia acestei zile şi a fundiţei roşii – simbol mondial de luptă anti-SIDA şi de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV. La ora 19.00, toți cei prezenți vor putea participa ceremonialul de aprindere de lumânări şi desfăşurare de quilt-uri.

Ziua Internaţională a Lumânărilor Aprinse este cea mai amplă mişcare de sensibilizare HIV/SIDA din lume, iar ARAS este asociaţia care, în 1992, a introdus în România acest tip de comemorare, prin care îşi propune nu doar să aducă un omagiu colectiv celor dispăruţi, ci şi să transmită un mesaj de încurajare celor afectaţi de HIV/SIDA şi un îndemn la prevenire pentru toţi ceilalţi.