Menopauza timpurie, memorie slabă la bătrânețe?

Femeile la care menopauza se instalează la vârste mai târzii ar putea avea un avantaj, în ceea ce privește memoria, pe măsură ce îmbătrânesc. Un nou studiu britanic desfășurat de-a lungul câtorva decade a urmărit starea a peste 1.300 de femei. Potrivit rezultatelor acestuia, femeile care au intrat la menopauză cu 10 ani mai târziu decât semenele lor au fost capabile să-și amintească un cuvânt în plus dintr-un test de 15 cuvinte în fiecare an în care au înaintat în vârstă.

Nu a fost depistată nicio asociere între momentul menopauzei și viteza de procesare a gândurilor. Dar memoria cuvintelor s-a menținut, indiferent dacă femeile au trecut pe terapie de substituție hormonală după instalarea menopauzei. Femeile la care menopauza apare normal – nu din cauza vreunei intervenții medicale sau chirurgicale – se confruntă, de obicei, cu acest aspect între 45 și 55 de ani. La participantele studiului, vârsta medie de apariție a menopauzei a fost de 51 de ani. Ele au efectuat acest test de 4 ori între 43 și 69 de ani.

Riscul de demență

Echipa de cercetători va continua studiul pentru a depista o posibilă legătură între instalarea menopauzei și riscul de demență. Unele dintre femeile incluse în studiu efectuează radiografii craniene detaliate și teste cognitive pentru a depista semnele timpurii ale demenței. Studii anterioare nu au arătat vreo legătură între instalarea târzie a menopauzei și scăderea riscului de demență. Autorii studiului susțin că declinul cognitiv asociat cu menopauza are cumva legătură cu lungimea perioadei în care o persoană își menține statusul hormonal din timpul perioadei reproductive. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra această teorie, au spus experții, care au adăugat că legătura dintre gen și boala Alzheimer este una complexă și influențată de mulți factori. Iar descoperirea acestor factori și transfomarea lor în terapii este critică.

Sursa: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=211419&ecd=mnl_wom_041318