Migrenele – subdiagnosticate. Cum recunoaștem boala și ce putem face?

migrenele- mai des la femei

Migrena este cea mai frecventă boală cerebrală din lume, afectând una din 7 persoane, și este dizabilitantă, având un impact sever asupra fiecărui aspect al vieții.

Din păcate, migrenele afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați, iar boala este sub-recunoscută, subdiagnosticată și subtratată. “Migrena este pentru mine o boală ce vine la pachet cu greața, cu dureri de ochi și de spate, cu insensibilitate la lumină, cu vertij și amețeli zilnice. Din păcate, la noi, migrena este încă o durere de cap, pe când în America este luată în serios și persoanele afectate de migrenă se pot pensiona sau pot primi sprijin la locul de muncă, facultate etc. La noi nu există consiliere psihologică pentru cei afectați de migrene și pentru membrii familiilor lor. Se ajunge la divorț și persoana afectată devine depresivă și dependentă de calmante. Am ajuns în Anglia la un renumit medic specializat în migrena vestibulară, iar acum am un diagnostic și un tratament adecvat”, povestește Maria Cristina Corlan, pacient cu migrene.

Avnd în vedere prevalența crescută a bolii, tema anului 2019 a Zilei Mondiale a Creierului a fost desemnată chiar migrena. În fiecare an, pe 22 iulie, Federația Mondială a Neurologiei (WFN) celebrează Ziua Mondială a Creierului, #WorldBrainDay. Aproximativ 120 de organizații din întreaga lume participă la această inițiativă de creștere a conștientizării sănătății creierului. Federația Europeană a Asociațiilor Neurologice (EFNA) a găzduit evenimente în 4 capitale ale Uniunii Europene, inclusiv în București, împreună cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN Romania). “Scopul acestor evenimente este de a auzi ceea ce contează cel mai mult pentru pacienții cu afecțiuni neurologice legat de sănătatea și obiectivele lor de viitor – #BrainLifeGoals – și de a discuta despre modul în care acest lucru poate fi mai bine integrat în politica și procesul decizional atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene”, spune Andreea Antonovici, reprezentant EFNA și vicepreședinte APAN.

Simptome

“Migrena este o afecțiune neurologică cronică, frecvent întâlnită (aproximativ 14% din populație suferă de migrenă pe parcursul vieții), dizabilitantă, care se manifestă prin atacuri recurente de durere de cap moderat-severe, însoțite de greață, vărsătură și/sau foto/fonofobie. Migrena are impact asupra calității vieții persoanelor afectate, dar și asupra persoanelor din jurul acestora (familie, colegi de serviciu, angajatori). Persoanele cu migrenă au o sensibilitate crescută. Creierul acestor persoane reacționează în mod exagerat la anumiți stimuli, denumiți factori trigger, care determină apariția unui atac migrenos”, atrage atenția neurologul Dan Mitrea.

Tratament

Chiar dacă migrena nu poate fi vindecată, există modalități prin care simptomele pot fi ținute sub control. ”În timpul atacului de migrenă este importantă administrarea tratamentului acut la debutul durerii de cap. Dacă se administrează prea târziu, medicația nu mai este eficientă. Într-o primă etapă se administrează medicamente nespecifice antiinflamatoare, antialgice, iar dacă nu au efect se administrează medicamente din clasa triptani sau medicamente profilactice, doar la recomandarea unui medic. Eficiența tratamentului profilactic poate deveni evidentă și înseamnă o reducere cu peste 50% a zilelor cu migrenă sau o ameliorare clinic semnificativă după 2-3 luni de tratament. În ultimul an, o nouă clasă de medicamente profilactice, specifică migrenei, a fost aprobată”, explică dr. Patricia Daniela Toboc.

Iar atunci când medicamentele nu funcționează, inovația vine în sprijinul persoanelor care suferă de migrene.

„Printre factorii care pot declanșa sau pot agrava migrenele se numără: alcoolul, anumite alimente (brânzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolată), stresul, foamea, oboseala accentuată, menstruația, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exercițiile fizice prea intense și schimbările meteorologice. Dacă pacientul nu dorește să apeleze la medicamente consacrate pentru durerile de cap, există alternative. Tratamentul non-farmacologic al durerilor de cap include: tehnici de relaxare, biofeedback, acupunctură și stimularea electrică nervoasă transcutanată. Terapia prin TENS poate fi accesată în premieră în România, însă doar la recomandarea medicului neurolog. Efecte maxime se produc după 4 luni de folosire preventivă a dispozitivului medical (în fiecare zi, timp de 20 de minute)”, explică și neurologul Bogdan Pană.