Mituri spulberate: bolnavii cu epilepsie pot duce o viaţă normală

Specialiştii atrag atenţia că circulă multe mituri legate de epilepsie, pacienţii cu această afecţiune primind, în general, multe restricţii din partea medicilor.

 

De fapt, spune prof. univ. dr. Dana Craiu, preşedinte al Societăţii Române Împotriva Epilepsiei, Şef Secţie Clinica Neurologie Pediatrică – Spital Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucureşti, pacientul cu epilepsie are voie orice este permis un om fără epilepsie care duce o viaţă cumpătată.

Iată câteva informaţii de care trebuie să ţină cont bolnavii de epilepsie.

  • Excitante cerebrale? Da, dar cu măsură – sunt permise o ceşcuţă de cafea, 1-2 bomboane de ciocolată, o felie de tort la ziua prietenilor, cereale cu ciocolată. Sigur, este esenţial să se evite excesele.
  • Sport de întreţinere – permis. În prezent, Liga Internaţională Împotriva Epilepsiei (ILAE) a lansat ideea unei vieţi normale pentru pacienţii cu epilepsie şi în sensul sportului de performanţă, dacă nu există dovezi că exerciţiul intens ar provoca crize epileptice.
  • Vaccinările sunt premise – conform recomandarilor Ministerului Sănătăţii – ca pentru orice alt copil, dacă epilepsia este stabilizată.
  • Viaţa de familie normală, căsătorie, copii – sunt permise, sub controlul specialiştilor neurologi care se ocupă de sarcină. Atenţie! Sarcina trebuie planificată, orice schimbare de medicaţie trebuie făcută înaintea concepţiei.
  • Persoanele cu epilepsie pot urma orice formă de instruire conform intelectului şi pot avea orice meserie, mai puţin cele care implică pericol vital pentru alte persoane (şofer de autobuz, pilot, etc.), sau pentru sine (de exemplu, lucrul la înălţime).