Molecule noi: lista de compensate, actualizată mai rapid

molecule noi pe lista de compensate si gratuite

Reprezentanții mai multor asociații de pacienți au cerut Ministerului Sănătății, într-o dezbatere publică organizată pe 19 martie, includerea mai rapidă pe lista de medicamente compensate și gratuite a unor molecule noi.

Bolile vizate de aceste terapii noi sunt: boala Crohn, colita ulcerativă, artrita reumatoidă, limfomul Hodgkin, artrita psoriazică, diabetul, boala Castelman, limfomul cutanat cu celule T și mielomul multiplu refractar. Potrivit participanților la dezbatere, în cazul unor molecule pacienții așteaptă aprobarea lor de mai bine de jumătate de an.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a spus că timpul unora dintre pacienţi este limitat, aceştia aşteptând de mai mult timp moleculele necesare tratamentului. ”Ştim că avem un buget mărit la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este un lucru foarte bun şi îl apreciem, ştim că sănătatea este o prioritate. Din păcate, suntem în cea de-a zecea lună în care în Hotărârea de Guvern 720 nu au mai intrat medicamente cu rambursare necondiţionată. Chiar dacă au mai fost câteva HG-uri în 2018 şi au mai intrat molecule pe cost-volum (…), cele cu rambursare necondiţionată care au fost evaluate de ANMDM încă de anul trecut din vară nu au intrat. Suntem ferm convinşi că multe dintre ele sunt fără alternativă în piaţă, unele cu costuri chiar mai mici şi chiar orfane”, a atras atenția Radu Gănescu.

Potrivit reprezentanților MS, vor fi introduse în prima etapă medicamentele care sunt deja pe contractele cost-volum, urmând ca periodic să fie introduse moleculele care au fost analizate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).