Monitorizarea glicemiei, fără înțepături

La fiecare 6 secunde o persoană moare din cauza diabetului. Cu 415 milioane de persoane afectate la nivel global, diabetul va deveni, probabil, cea mai mare epidemie din istoria omenirii. În plus, este și una dintre cele mai costisitoare boli, consumând annual aproximativ 12% din bugetul sănătății la nivel mondial- atrag atenția specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual pe data de 14 noiembrie.

Din fericire, un nou dispozitiv promite să le facă viața mai ușoară persoanelor cu diabet, eliminând dureroasele teste zilnice.  Una dintre cele mai mari provocări în diabet este înțelegerea și controlul bolii. Pacienții trebuie să-și monitorizeze singuri glicemia, iar acest lucru înseamnă mai multe înțepături în deget în fiecare zi. În ciuda importanței medicale a acestor informații, durerea și disconfortul înțepăturilor pot descuraja pacienții să țină sub control nivelul glucozei din sânge, care este vital pentru ajustarea dietei, insulinei și a altor medicamente. În lipsa unei monitorizări adecvate, diabetul controlat insuficient poate conduce la infarct, accident vascular- cerebral, orbire sau flux sangvin scăzut- ce poate provoca infecții serioase ale membrelor și chiar amputări. Și nivelul scăzut de zahăr din sânge poate duce la confuzie, pierderea conștienței și crize.

Ani de zile cercetătorii au încercat să găsească o metodă non- invazivă de monitorizare a glicemiei care să înlocuiască numeroasele înțepături și să facă întregul proces mai ușor și mai rapid. Start-up israelian Cnoga Medical a creat un glucometru revoluționar, deja aprobat pentru utilizare în numeroase țări din toată lumea, care permite pacienților să-și monitorizeze glicemia fără înțepături sau durere. Micul dispozitiv folosește o cameră ce furnizează un diagnostic optic al glicemiei prin observarea schimbării culorii vârfului degetului. Noul dispozitiv oferă o monitorizare precisă și non- invazivă a glicemiei similară cu cea oferită prin înțepăturile în deget.