Mortalitatea cauzată de cancer, în continuă scădere

mortalitatea cancer, in scadere

Cel mai recent Raport Anual către Națiune asupra situației cancerului din SUA constată că, pentru toate tipurile de cancer, mortalitatea a continuat să scadă în rândul bărbaților, femeilor și copiilor din 1999 până în 2016.

Ratele generale de incidență a cancerului sau ratele de cancere noi au scăzut la bărbați din 2008 până în 2015, după creșterea din 1999 până în 2008, și au fost stabile la femei în perioada 1999 – 2015. Într-o secțiune specială a raportului, cercetătorii au analizat ratele de îmbolnăvire de cancer și tendințele la adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani. Raportul anual este rezultatul colaborării între Institutul Național al Cancerului (NCI), parte a National Institutes of Health; Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC); Societatea Americană pentru Cancer (ACS) și Asociația Americană a Registrului Central al Cancerului (NAACCR). Raportul a apărut în Jurnalul Institutului Național al Cancerului la 30 mai 2019. „Suntem încurajați de faptul că raportul din acest an arată că mortalitatea cauzată de cancer este în declin pentru bărbați, femei și copii, precum și alți indicatori de progress”, a spus Betsy A. Kohler, director executiv al NAACCR. „Există, de asemenea, mai multe constatări care evidențiază importanța cercetărilor continue și a eforturilor de prevenire a cancerului.”

Grupa de vârstă 20- 49 ani

Secțiunea specială prezintă o imagine diferită pentru incidența și mortalitatea cancerului în rândul bărbaților și femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani, comparativ cu persoanele de toate vârstele. În raportul principal, între 2011 și 2015, rata medie anuală de incidență pentru toate tipurile de cancer a fost de aproximativ 1,2 ori mai mare în rândul bărbaților decât în rândul femeilor, iar între 2012 și 2016, rata medie anuală a mortalității la bărbați (toate vârstele) a fost de 1,4 ori mai mare decât rata în rândul femeilor. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au analizat numai bărbații și femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani, au constatat că atât incidența, cât și ratele de deces au fost mai mari la femei.

Autorii au raportat că, în grupul de vârstă 20-49 ani, între 2011 și 2015, rata medie anuală de incidență pentru toate cazurile de cancer invaziv a fost de 115,3 (la 100.000 de persoane) în rândul bărbaților, comparativ cu 203,3 în rândul femeilor. Astfel, ata incidenței cancerului a înregistrat o scădere, în medie cu 0,7% pe an în rândul bărbaților și o creștere medie de 1,3% pe an în rândul femeilor.  În perioada 2012- 2016, rata medie anuală a mortalității la cancer a fost de 22,8 (la 100.000 de persoane) în rândul bărbaților și de 27,1 în rândul femeilor din această grupă de vârstă.

Cele mai frecvente tipuri de cancer și incidența acestora în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani au fost cele de sân (73,2 la 100 000 de persoane), tiroidiană (28,4) și melanom al pielii (14,1), incidența cancerului mamar depășind cu mult incidența oricărui alt cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani au fost cele de colon și rect (13,1), testiculul (10,7) și melanomul pielii (9,8).

„Povara mai mare a cancerului la femei față de bărbați, la grupa de vârstă 20-49 ani, a fost o constatare izbitoare a acestui studiu“, a declarat Elizabeth Ward, Ph.D., autorul principal al studiului și consultant la NAACCR. ”Povara ridicată a cancerului de sân în raport cu alte tipuri de cancer în această grupă de vârstă consolidează importanța muncii de cercetare în ce privește prevenirea, depistarea precoce și tratamentul cancerului de sân la femeile mai tinere”.

În studiul acestui grup de vârstă, autorii au constatat de asemenea că, în perioada 2012-2016, ratele deceselor au scăzut cu 2,3% pe an în rândul bărbaților și cu 1,7% pe an în rândul femeilor. Este important să se recunoască faptul că ratele de mortalitate la cancer sunt în declin la grupa de vârstă de la 20 la 49 de ani, precum și că ratele în declin în rândul femeilor din această grupă de vârstă sunt mai rapide decât cele la femeile mai în vârstă”, a spus Douglas R. „Lowy, MD, director interimar al NCI.

Autorii au raportat, de asemenea, în secțiunea specială, că ratele de incidență a cancerului de sân in situ și a tumorilor non-maligne ale sistemului nervos central în rândul femeilor și bărbaților cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani sunt substanțiale. Ei au scris că unele dintre cele mai frecvente tumori maligne și nonmaligne care apar în această grupă de vârstă pot fi asociate cu efecte considerabile tardive, pe termen lung legate de boală sau tratamentul acesteia.

Autorii au concluzionat că accesul la îngrijire de înaltă calitate și la momentul potrivit este important pentru îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate și a calității vieții pentru adulții mai tineri diagnosticați cu cancer. Raportul din acest an a constatat că, pentru toate vârstele, tendințele actuale de incidență și mortalitate pentru cele mai multe tipuri de cancer continuă. Ratele cazurilor noi și decesele cauzate de cancerele pulmonare, vezică urinară și laringe continuă să scadă ca urmare a scăderii pe termen lung a fumatului.

Supraponderea și obezitatea

În schimb, ratele de cazuri noi de cancer legate de excesul de greutate și inactivitatea fizică au crescut în ultimele decenii. În raport au fost observate câteva modificări notabile ale tendințelor. Dupa decenii de incidență crescută, ratele de incidență a cancerului tiroidian la femei s-au stabilizat între 2013 și 2015. Autorii spun că acest lucru ar putea fi datorat schimbărilor în procesele de diagnostic legate de revizuirile din ghidul american de management al tiroidei pentru nodulii tiroidieni mici. Raportul arată, de asemenea, scăderi rapide ale ratelor de deces în ultimii ani  pentru melanom. Ratele mortalității, care au fost stabile la bărbați și au scăzut ușor la femei, au înregistrat o scădere de 8,5% pe an, începând cu 2014 până în 2016 la bărbați și o scădere de 6,3% pe an din 2013 până la 2016 la femei.

Alte observații notabile despre mortalitatea cauzată de cancer din raport includ că din 2012 până în 2016:

–        Rata generală a mortalității a scăzut cu 1,8% pe an la bărbați și cu 1,4% pe an la femei

–        în rândul bărbaților, ratele de deces au scăzut pentru 10 din cele 19 tipuri de cancer cele mai frecvente, dar au crescut pentru 6 tipuri de cancer, printre care cancerul de ficat, de cavitate orală, cancerul de faringe și cancerul de piele non-melanom

–        În rândul femeilor, ratele de deces au scăzut pentru 13 din cele 20 de tipuri de cancer cele mai frecvente, inclusiv pentru 3 cele mai frecvente tipuri de cancer (plămân și bronhii, sân și colorectal), dar au crescut pentru 5 tipuri de cancer, cu cele mai mari creșteri pentru cancerele uterului și ficatului.

Pentru incidența cancerului, din 2011 până în 2015:

–        Ratele incidenței asociate tuturor cancerelor combinate au fost stabile la femei și au scăzut cu 2,1% pe an la bărbați

–        În rândul bărbaților, ratele de cancere noi au scăzut pentru 8 din cele 17 tipuri de cancer cele mai frecvente, au crescut la 7 tipuri de cancer și au fost stabile pentru 2 tipuri de cancer

–        În rândul femeilor, ratele de cancere noi au scăzut pentru 6 dintre cele 18 tipuri de cancer cele mai frecvente, au crescut pentru 9 tipuri de cancer și au fost stabile pentru 3 tipuri de cancer.

Diferențele semnificative rămân în cazurile de decese de cancer bazate pe sex, etnie și rasă, a declarat directorul CDC, Robert R. Redfield. ”O mai bună înțelegere a acestor discrepanțe duce la îmbunătățirea diagnosticului și a recuperării pentru toți pacienții și este vitală pentru misiunea noastră în ce privește sănătatea publică”.