Munca peste program crește riscul de AVC la persoanele tinere

Munca peste program. Dacă sunteți primul la birou și plecați ultimul, s-ar putea să vă alegeți cu o promovare, dar studiile avertizează că inima nu va avea parte de aceleași rezultate.

Și cu cât munciți mai mult până seara tîrziu, cu atât riscul de accident vascular- cerebral (AVC) crește. Aceste concluzii vin în urma unei analize a obiceiurilor de muncă și a sănătății cardiovasculare în rândul a aproximativ 144.000 de bărbați și femei cu vârsta între 18 și 69 de ani din Franța. Cei care au muncit mult peste program aveau un risc cu 29% mai mare de AVC, iar la cei care au muncit peste program cel puțin 10 ani, riscul creștea la 45% (aceleași procente și la bărbați și la femei, cu o asociere mai puternică între cele două la persoanele cu vârsta sub 50 de ani). Munca peste program a însemnat, în cadrul acestui studiu, mai mult de 10 ore pe zi timp de 50 de zile dintr-un an. Specialiștii susțin că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege de ce sunt afectate mai puternic persoanele tinere. Se pare că, la cei cu vârsta sub 50 de ani, condițiile de muncă, programul neregulat și nivelul de stres care vin la pachet cu munca peste program ar putea avea un impact negativ mai puternic asupra inimii decât alți factori- precum obezitatea sau hipertensiunea arterială – care afectează, în general, bărbați și femei mai în vârstă.

Experții au încercat să găsească diferite mecanisme care ar putea explica această asociere. Este posibil ca munca peste program să presupună mai puțină activitate fizică zilnică, mai mult sedentarism, expunere ridicată la stres și apariția problemelor de somn. În plus, se crede că cei care lucrează peste program nu acordă atenție sănătății inimii sau eventualelor simptome ale unor boli cardiovasculare. Studiul atrage atenția asupra necesității implementării unor măsuri care să combată factorii de risc modificabili în cazul celor care lucrează peste program.

”Este posibil să lucrați peste program și, totuți, să aveți o tensiune arterială normală, o greutate corespunzătoare, un nivel sănătos de colesterol și să faceți suficientă activitate fizică, astfel încât riscul de AVC sau infarct miocardic să scadă substanțial”, explică cercetătorii care au contribuit la realizarea studiului.