Navigator pentru femeile cu cancer de sân

Navigator pentru pacientele cu cancer de sân- disponibil pe platforma educaţională www.canceruldesan.ro, urmând să fie distribuit şi în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră. Pentru majoritatea pacientelor diagnosticate, una din problemele principale o reprezintă lipsa de informații referitoare la ce are de făcut atunci când se află în această situație.

Platformă educațională

În sprijinul lor a fost lansat, la spitalul Filantropia din București, un navigator pentru pacientele cu cancer de sân. Acesta este disponibil pe www.canceruldesan.ro, urmând să fie distribuit şi în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară. Navigatorul explică, într-un limbaj prietenos şi simplificat, traseul ce ar trebui urmat de către o pacientă diagnosticată cu cancer de sân în cadrul sistemului de sănătate. Pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament, informaţiile prezentate de către navigator au rolul de a uşura înţelegerea pacientelor şi aparţinătorilor cu privire la paşii de urmat, în cazul unui diagnostic de cancer de sân.

„Acest tip de inițiative de informare a pacientelor sunt întotdeauna bine-venite, mai ales când vorbim despre cancerul de sân, o boală cu un impact socio-economic foarte ridicat. Sper ca informația din acest navigator să ajute pacientele să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă și ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament”, a declarat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cancerul de sân poate fi vindecat

„În țările dezvoltate, cancerul de sân este considerat un tip de cancer curabil, cu o supraviețuire de aproape 90%, dacă este descoperit în stadii incipiente. În România, aproape jumătate din cazuri sunt descoperite în stadii avansate ale bolii. Informarea corectă a pacientelor asupra pașilor de urmat prin sistemul de sănătate poate avea un rol foarte important în reducerea acestui decalaj”,a adăugat dr. Dragoș Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia București. „Acum 10 ani, când am primit diagnosticul de cancer la sân, nu știam nimic despre această boală, nu știam nimic despre pașii pe care urmează să îi fac. Ghidul este foarte util pentru pacientele care vor trece prin tratamentele de chimio, radioterapie și prin operație. (…) În prima fază, când afli acest diagnostic este foarte greu, e șocul emoțional când auzi diagnosticul. Dar, după ce îți revii din șoc, automat trebuie să te mobilizezi și să lupți pentru viață și să faci absolut totul din ce îți spune oncologul. Este foarte important!”,a mărturisit Ana Moldoveanu (fostă pacientă cu cancer), creatoare și a unor turbane oncologice pentru pacientele aflate în chimioterapie.

Informare

Platforma educațională www.canceruldesan.ro este primul website ce conține exclusiv informații detaliate despre cancerul de sân. Platforma conține peste 80 de articole și se adresează atât pacientelor, cât și tuturor celor care doresc să afle mai multe cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân, precum și multe alte informații despre ce înseamnă să trăiești cu această boală.

Bogdan Guță