Obezitate în adolescență – risc crescut de cardiomiopatie la vârstă medie

cardiomiopatie- risc -greutate

Un studiu recent arată că indicele de masă corporală crescut în adolescență (suprapondere sau obezitate) este un indicator al riscului de cardiomiopatie la vârsta medie.

Importanța, deja știută, a controlului greutății la adolescență este consolidată de rezultatele celui mai recent studiu în domeniu, precum și de dovezile care demonstrează că obezitatea este o cauză potențială importantă pentru remodelarea cardiacă adversă care este independentă de boala cardiacă ischemică evidențiată clinic. Mai mult decât atât, și o creștere ponderată în greutate (suprapondere) a fost asociată cu diagnosticarea cu cardiomiopatie la vârsta adultă.

Studiul de cohortă a fost realizat la nivel național în Suedia pe un număr de 1.668.893 bărbați adolescenți (vârsta medie, 18,3 ani) care s-au înscris pentru serviciul militar obligatoriu din 1969 până în 2005. La momentul inițial, au fost înregistrate indicele de masă corporală (IMC), tensiunea arterială și tulburările medicale, împreună cu rezultatele testelor pentru fitness și forța musculară. Diagnosticul cardiomiopatiei a fost identificat din Registrul Național al Spitalelor și din Registrul cauzelor de deces în timpul unei monitorizări de 46 de ani și a fost împărțit în categorii: dilatat, hipertrofic, alcool / indus medicamentos și altele.

În perioada de monitorizare au fost identificate 4.477 de cazuri de cardiomiopatie, dintre care 2.631 (59%) au fost din categoria dilatată, 673 (15%) au fost hipertrofice și 480 au fost induse de alcool / medicamente.  Creșterea IMC a fost puternic asociată cu un risc crescut de cardiomiopatie, în special dilatată, începând cu niveluri considerate normale. Un indice de masă corporal normal (sănătos) are valoarea cuprinsă între 18,50 și 24,99 kg/mp.

Alte valori ale IMC

  • 25,00 – 29,99 – Supraponderal
  • 30,00 -34,99 – Obezitate (gradul I)
  • 35,00 – 39,99 – Obezitate (gradul II)
  • peste 40,00 – Obezitate morbidă
  • sub 18,49 sau mai puțin – Subponderal

Cu ajutorul acestui studiu, cercetătorii atrag atenția cât de importamt este să luăm măsuri imediat pentru a modifica anumiți factori de risc ai cardiomiopatiei (supraponderea sau obezitatea).