Obezitatea sau slăbitul exagerat, pericole în artrita reumatoidă

Obezitatea poate accelera și amplifica simptomele dizabilitante ale artritei reumatoide. Însă cercetătorii atrag atenția că și scăderea inexplicabilă în greutate poate semnala probleme pentru persoanele cu această afecțiune, deoarece înseamnă că au un risc crescut de dizabilitate.

”În timp ce pacienții și reumatologii s-ar putea focusa mai mult pe activitatea bolii, ar trebui să luăm în calcul și obezitatea, care contribuie la apariția problemelor asociate, în general, artritei. În plus, scăderea neintenționată în greutate ar trebui să ne indice faptul că pacientul este slăbit și are un risc crescut de apariție a unor dizabilități”, a atras atenția dr. Joshua Baker, autorul studiului.

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună, care apare când celulele imune ce luptă, în mod normal cu microbii, atacă încheieturile sau cartilajele. Rezultă inflamații ale încheieturilor și oaselor învecinate, iar ligamentele și mușchii se degradează treptat. Artrita reumatoidă se înrăutățește cu timpul, ducând adesea la dizabilitate.

Potrivit unui studiu efectuat pe 25.000 de persoane cu artrita reumatoidă, boala avansează mult mai repede la persoanele obeze, indiferent de nivelul inflamației articulațiilor. În plus, persoanele normale ponderal, care slăbiseră fără să vrea, s-au confruntat cu dizabilitatea mai repede.

Deși studiul nu a putut demonstra o relație cauză- efect, cercetătorii sugerează că noile tratamente și strategii pentru menținerea unei greutăți sănătoase ar putea preveni dizabilitatea la persoanele cu artrită reumatoidă. Iar rezultatele studiului ar putea ajuta medicii să recunoască persoanele cu artrită reumatoidă care au nevoie de antrenament și terapie fizică.

Sursa: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=212039&ecd=mnl_arth_050318