Pacienții, implicați în discuțiile privind beneficiile și riscurile medicamentelor

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a publicat un raport final privind proiectul pilot al Comitetului pentru produse medicale destinate uzului uman (CHMP), proiect care a implicat pacienții în evaluarea beneficiilor și riscurilor medicamentelor.

Raportul concluzionează că pacienții ar trebui să fie invitați în continuare la dezbaterile de acest gen, atunci când opinia lor ar putea fi valoroasă pentru evaluarea unui medicament. Ar putea fi cazul, de exemplu, când Comitetul discută dacă să recomande autorizarea unui medicament, suspendarea ori revocarea unei autorizații existente sau restricția/recomandarea unui medicament autorizat.

În timpul proiectului pilot, care s-a derulat din septembrie 2014 până în decembrie 2016, pacienții au participat la discuții în cadrul CHMP și și-au exprimat punctul de vedere referitor la beneficiile și riscurile mai multor medicamente.

După fiecare discuție a fost obținut feedback-ul pacienților și membrilor Comitetului implicați, cu scopul de a analiza participarea și contribuția pacienților la discuții. Feedback-ul a fost pozitiv și a confirmat beneficiul includerii pacienților în discuțiile din cadrul Comitetului.

Având în vedere rezultatul pozitiv al acestui proiect pilot, Comitetul a discutat și aprobat utilizarea unor metode adiționale care să permită implicarea constantă, precum invitarea pacienților la discuțiile CHMP prin intermediul teleconferinței, sau prin organizarea de consultări scrise care ar permite unui număr mult mai mare de pacienți să-și exprime părerea.

Mai multe informații găsiți aici.