Pacientul pre și post- transplant și viața cotidiană a acestuia

Reprezentanții Asociației Transplantaților din România au atras ocazia asupra ”Legii transplantului uman”, al cărei proiect a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, că sunt necesare mai multe discuții asupra acordului prezumat.

O altă provocare o constituie modificările legislative necesare pentru asigurarea accesului la protecție socială reală pentru pacienții pre și post transplant- au fost concluziile conferinței „Transplantul. Pacientul pre și post transplant și viața cotidiană a acestuia”, organizată joi de Asociația Transplantaților din România. ”Poziția Asociației a fost totdeauna de susținere a activității de transplant în România și de asigurare a accesului în siguranță la tratament pentru pacienți. Am solicitat creșterea numărului de centre de transplant și de medici specialiști, ne întâlnim cu publicul și discutăm despre donare, monitorizăm situația accesului la transplant și facem  propuneri pentru rezolvarea situațiilor pe care le întâlnim. Cu toate acestea, începem să credem că acționăm în van”, a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România. El a mai atras atenția că marile îngrijorări ale anului 2017 sunt scăderea numărului de donatori în moarte cerebrală și situația de la Institutul Național de Transplant Renal din Cluj, despre care au existat informații că ar putea fi desființat.

Prezent la conferință, ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, a dat asigurări că Institutul din Cluj nu este în niciun pericol. ”Așa cum știți, Institutul Național din Cluj este singurul din țară care face transplant renal la copii și au apărut tot felul de informații în mass-media că ministrul vrea să desființeze. Nu este adevărat. Am cerut să se ia măsuri astfel încât activitatea să decurgă fără absolut niciun impediment”, a explicat ministrul Sănătății.

Un alt subiect discutat în cadrul conferinei a fost transplantul pulmonar, ministrul anunțând că, în momentul de față, pentru prima oară România are un acord fără limită de timp cu Eurotransplantul. În plus, echipa de la Spitalul „Sfânta Maria” este aproape de a realiza primul transplant pulmonar din România.

Demnitarul a anunțat că ar putea fi semnat un acord privind transplantul pulmonar cu Ungaria, existând deschidere din partea autorităților din această țară. ”În ceea ce privește transplantul pulmonar, știți că avem un acord încheiat cu Viena, dar am semnale din țară că este insuficient. Am avut până acum două întâlniri cu doi miniștri — ministrul Sănătății din Italia și ministrul Sănătății din Ungaria. Cel mai aproape de a semna un acord suntem cu Ungaria. Zilele trecute am adresat o a doua scrisoare ministrului Sănătății din Ungaria în care i-am propus o anumită strategie de colaborare și am discutat și cu șeful Programului de transplant din Ungaria, care a fost foarte deschis și care a spus: <Da, în limita capacității, vor primi și pacienți români>”, a precizat ministrul Sănătății.