Părinții nu informează doctorii despre terapiile alternative administrate copiilor

Deseori, părinții apelează la tratamente neconvenționale- precum acupunctura sau produsele naturiste- atunci când li se îmbolnăvesc copiii, dar mulți nu informează medicii pediatri despre acest lucru, arată o analiză efectuată în SUA.

Asemenea omisiuni pot fi riscante, mai ales dacă cei mici iau deja medicamente clasice. Părinții preferă să ascundă aceste lucruri de teamă să nu fie ridiculizați. Problema cea mai mare este că părinții nu au toate informațiile despre aceste terapii complementare, iar dacă nu informează medicul despre ele, nici acesta nu îi poate lămuri.

Autorii studiului atrag atenția că este foarte important ca medicii pediatri să fie încurajați să se informeze asupra terapiilor alternative și să discute aceste aspecte deschis cu părinții.

Potrivit unor statistici din 2012, aproximativ 12% dintre copiii americani au apelat la terapiile complementare în anii anteriori, în general pentru a trata durerile de spate și de coloană, răcelile, anxietatea, stresul, problemele musculoscheletale și/sau ADHD. Numărul copiilor care au apelat la terapii alternative era cu peste 50% mai mare în rândul celor care se confruntau cu boli cronice, precum epilepsia, migrenele, astmul, bolile respiratorii, boala celiacă și numeroase afecțiuni ale stomacului sau ale inimii.

Deși aproape trei sferturi dintre pediatrii întrebați credeau că ar trebui să le ofere pacienților informații despre toate tratamentele și terapiile disponibile, aceștia au admis că au puține informații despre medicina complementară.

Autorii studiului atrag atenția că amestecarea, de exemplu, a suplimentelor cu medicamentele prescrise pe rețetă poate declanșa o reacție toxică, slăbind sau întărind dramatic efectul medicamentului.

Sursa: https://medlineplus.gov/news/fullstory_168093.html