Pericolul din alimente: știm ce mâncăm?

Unele alimente sunt mult mai des asociate cu toxiinfecțiile alimentare, de aceea este foarte important să țineți cont de câteva recomandări. Spălați-vă pe mâini și curățați suprafețele de gătit. Spălați cu atenție fructele și legumele. Nu puneți în același loc diferite tipuri de alimente. Când manevrați carne macră, pește și ouă, așezați-le separat de alimentele gata preparate. Gătiți fiecare produs la temperatura adecvată (găsiți AICI tabelul temperaturilor).

Răciți mâncarea. La temperatura camerei, bacteriile din mâncare se dublează la fiecare 20 de minute, ceea ce crește riscul să vă îmbolnăviți. Deci încercați să puneți mâncarea preparată cât mai repede la frigider, deoarece temperaturile scăzute împiedică multiplicarea bacteriilor dăunătoare.

 

Bacterii și toxine

Din păcate, cele mai multe alimente conțin numeroase bacterii care pot fi dăunătoare. În continuare vă prezentăm lista tipurilor de alimente și a compușilor dăunători pe care acestea le pot conține.

Carnea crudă poate conține bacterii, precum E. coli, salmonella și listeria, sau paraziți. Gătirea distruge aceste organisme dăunătoare, dar carnea se poate contamina dacă nu este manevrată și depozitată corespunzător.

Carnea de pasăre poate conține  bacterii dăunătoare,precum salmonella, listeria sau campylobacter. Spălarea cărnii nu îndepărtează bacteriile. Acestea pot fi distruse numai prin gătire la temperatura corespunzătoare (peste 70 de grade Celsius).

Ca și carnea crudă, fructele de mare nepreparate pot conține bacterii ce sunt distruse numai prin gătire. Anumite fructe de mare pot conține mercur, care este dăunător pentru copii sau pentru făt.

Ouăle proaspete trebuie manevrate cu grijă. Chiar și cele curate, care nu au coaja crăpată pot conține uneori salmonella. Pentru a preîntâmpina toxiinfecțiile alimentare, ouăle trebuie păstrate la frigider și trebuie gătite până când atât albușul, cât și gălbenușul, se întăresc. De asemenea, mâncărurile care conțin ouă trebuie gătite complet.

Fructele și legumele proaspete se pot contamina cu bacterii dăunătoare din mai multe surse, de la sol sau apă contaminate până la suprafața de gătit din bucătărie. Sucurile de fructe sau legume trebuie tratate pentru a distruge bacteriile.

Nucile, grânele sau boabele se găsesc în numeroase produse finite, astfel încât contaminarea lor sau etichetarea greșită a alergenilor poate reprezenta un risc la scară mare.

Mâncarea pentru bebeluși și laptele praf trebuie manevrate și pregătite cu grijă. Bebelușii și copiii mici sunt mult mai vulnerabili la toxiinfecțiile alimentare, deoarece sistemul lor imunitar nu este dezvoltat suficient pentru a lupta cu infecțiile.

La fel ca hrana pentru oameni, și cea pentru animale poate conține bacterii dăunătoare (precum salmonella) sau toxine (precum melamina). Dacă hrana pentru animale nu este manevrată corespunzător, atât necuvântătoarele, cât și oamenii prezintă risc crescut de toxiinfecții alimentare.

Sursa: https://www.foodsafety.gov/keep/types/index.html