Picioarele umflate, semn al unei boli invalidante – test online

test online boala venoasa cronica

Test online: Boala Venoasă Cronică (BVC) are ca principală cauză statul prelungit în picioare, la care se alătură sedentarismul, obezitatea şi fumatul.

Test online: Principalele simptome asociate de români cu BVC sunt „picioarele umflate şi grele”. ”În fiecare zi stai in picioare, stai la birou, iar uneori îți simți picioarele grele sau umflate. Nu ignora semnele, pentru că problemele pot prinde rădăcini. Mergi la medic din timp! Există soluții pentru boala venoasă cronică” – acesta este mesajul transmis de campania educațională privind Boala Venoasă Cronică,  afecțiune care determină frecvent incapacitate de muncă prelungită.

În România, 8 din 10 persoane fac mişcare doar atunci când trebuie să îşi rezolve treburile zilnice şi nu ca parte a unui stil de viaţă sănătos, fapt care duce la creşterea riscului de a dezvolta în timp Boala Venoasă Cronică, asociată de 5 din 10 persoane cu denumirea de varice. Lista factorilor de risc deja cunoscuţi în rândul populaţiei, respectiv sedentarismul şi statul în picioare timp îndelungat, este completată de obezitate şi fumat, doi factori mai puţin cunoscuţi în România ca fiind asociaţi Bolii Venoase Cronice.

Potrivit studiului „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe”, cauza principală de apariţie a BVC, în percepţia a jumătate dintre respondenţi, este statul în picioare prelungit. Pe de altă parte, conform aceluiaşi studiu, doar 10% din persoane asociază această afecţiune cu  sedentarismul, obezitatea şi fumatul, factori la fel de importanţi, în apariţia BVC.

Simptome

În ceea ce priveşte identificarea BVC, principalele simptome enumerate fac referire la „picioarele umflate şi grele”, deşi apariţia bolii în fază incipientă se poate manifesta şi sub formă de: durere, crampe nocturne, frunicături, mâncărime, senzație de arsură. Când aceste simptome sunt resimțite, este importantă programarea la medicul de familie pentru un consult. În cazul persoanelor care se confruntă deja cu semnele BVC, studiul „Boala Venoasă – Percepţii şi cunoştinţe” arată că 8 din 10 respondenţi nu şi-ar trata singuri posibilele simptome şi preferă să apeleze la medic, însă doar în 2 din 10 cazuri aceştia ar alege să meargă la medicul flebolog, specialist în diagnosticarea şi tratarea acestei afecţiuni, în timp ce, în 8 din 10 cazuri persoanele ar apela la medicul de familie.

Scopul campaniei ”Când le ignori, problemele prind rădăcini”  este de a evidenția importanța consultului medical înainte ca simptomele să se agraveze, în contextul în care 7 din 10 pacienţi care intră în cabinetul medicului de familie suferă de Boală Venoasă Cronică, potrivit unui alt studiu realizat în centrele de medicină generală din România. Campania de educare şi informare vine în ajutorul persoanelor predispuse la Bola Venoasă Cronică cu posibilitatea autoevaluării iniţiale, printr-un test disponibil online pe www.stop-varice.ro.

Potrivit statisticilor, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta BVC (mai ales în timpul sarcinii), deci trebuie să fie mai atente la semnele timpurii, înainte de apariția varicelor. Bărbații, pe de altă parte, tind să-și ignore simptomele mai mult timp, ajungând să fie diagnosticați când au deja complicații.