Plan de prevenție personalizat pentru femeile cu risc de cancer ovarian

În România se înregistrează anual peste 1.000 de decese din cauza cancerului ovarian, o boală depistată de cele mai multe ori în stadiu avansat. Din păcate, nu există o metodă de screening universal acceptată, iar boala este asimptomatică. Singura metodă pentru depistarea în stadiu cât mai timpuriu este controlul ginecologic anual, însoțit de o ecografie transvaginală, mai ales după vârsta de 50 de ani.

Cancerul ovarian face parte dintre cancerele care, depistate la timp, sunt vindecabile. Cu ajutorul terapiilor moderne, dar și ale intervențiilor chirurgicale, supraviețuirea la 5 ani este de 35- 40%. Manifestările organizate cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Cancerului Ovarian (8 mai) atrag atenția asupra importanței conțtientizării bolii și a cunoașterii metodelor de prevenție.

Expertiză internațională

Femeile din România care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de prevenție personalizat, realizat cu ajutorul Coaliției Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Organizaţia a lansat un proiect de cercetare a problemelor-cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian. Cercetarea se va finaliza la finalul acestui an cu recomandări specifice de acțiune pentru fiecare țară, cu scopul de a remedia problemele semnalate. „Cu ajutorul acestei expertize avem informații despre sistemul de sănătate din România pe baza cărora să putem propune un plan de acțiuni cu adevărat eficient pentru româncele cu care suferă de această afecțiune”, spune Frances Reid, reprezentant WOCD.

Factori de risc

Cel mai important lucru pe care îl pot face femeile care prezintă factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian constă într-o atenție sporită asupra prevenției. Nu numai că trebuie să aibă un stil de viață sănătos, ci și să meargă la medic periodic, astfel încât să depisteze eventualele probleme în stadii incipiente.

„Dacă se pune diagnosticul corect, se aplică tratamentul potrivit și dacă intervențiile sunt realizate corect și la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă. Din păcate, însă, femeile din România nu numai că nu știu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educație corectă din punctul de vedere al prevenției bolii”, arage atenția dr. Dragoș Median, medic specialist oncolog.

Factorii de risc  cel mai frecvent asociați  cancerului ovarian sunt:

  • istoricul familial – între 10 si 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian;
  • vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani și care au intrat la menopauză;
  • probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruație ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;
  • administrarea terapiilor hormonale
  • sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian crește din cauza secreției scăzute de hormoni de testosteron.

Mai multe detalii pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.