Principiile dietei pentru bolnavii de cancer

Nutriția este o parte esențială a tratamentului integrativ al maladiei canceroase. Însă care sunt cele mai importante aspecte care trebuie avute în vedere în nutriția pacientului cu cancer?

 

Potrivit prof. dr. John Ionescu, imunolog de renume internațional specializat în medicină integrativă, fondator și director științific al Clinicii Speciale Neukirchen (Germania), unui pacient cu boală canceroasă medicul trebuie să îi prescrie o dietă hipocalorică, o dietă ketogenă, cel puţin pentru perioada imediat dinainte şi după terapia anticanceroasă clasică, cu 3 zile înainte de chimioterapie şi 3 zile după chimioterapie.

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că ingerarea zilnică de carne roșie dublează riscul cancerului de sân, în comparație cu 3 sau mai puține consumuri de carne roșie pe săptămână. Deci consumul zilnic de carne roșie dublează sau chiar triplează frecvența riscului de cancer de sân.

Consumul de lapte este un risc dovedit pentru cancerul de prostată în țările vestice. S-au făcut studii pe mii de pacienți și s-a constatat o corelație de 95% între consumul de lapte și activarea cancerului de prostată.

Specialiștii recomandă consumarea cât mai rară sau eliminarea produselor pe bază de făină, zinc, a suplimentelor din fier, eliminarea alimentelor bogate în glutamină, arginină, carnea roșie și produsele din lapte. ”Orice hrană bogată în carbohidrați nu face decât să acclereze creșterea și multiplicarea celulelor tumorale. Dulcurile de tot felul, făioasele și chiar pâinea trebuie înlocuite cu legumele cu un indice glicemic mic”, recomandă prof. dr. John Ionescu.

Alimente recomandate

”Alimente cu efect pro-oxidativ, Omega 3, carbohidrați complecși cu indice glicemic scăzut, cum ar fi legumele, de la dovlecei până la țelină, pătrunjel etc. Alimentele grase cum ar fi creierul, măduva, au un efect extrem de important în cazul pacienților cu tumori craniene. Polifenolii sunt esențiali în terapia anticanceroasă pe termen lung. Sucurile de vegetale și de fructe au efect prooxidativ, în schimb sucul din sfeclă roșie favorizează creșterea tumorii prin consumul ridicat de zahăr.  Efectele Omega 3 sunt importante pentru scăderea inflamației, fiind indicat consumul pe termen lung. La pacienții cu psoriazis găsim o cantitate imensă de Omega 6 cu efect procancerigen și proalergic. Eschimoșii care consumă cantități mari de hrană bogată în Omega 3 nu cunosc nici boli degenerative, nici cancer”, a  explicat prof. dr. John Ionescu în cadrul seminarului ”Noutăți terapeutice în Oncologie”, care a avut loc la București.

 

Postul

Postul de scurtă durată, de 3 până la maximum 5 zile, asociat cu sucuri de legume, are un efect extraordinar în apărarea sistemului imunitar și este foarte bun în sensibilizarea tumorii respective la chimioterapie și radioterapie. O dietă scăzută în carbohidrați și bogată în proteine scade creșterea tumorală și previne inițierea cancerului.