Psoriazisul la copii diferă de boala adulților: care sunt simptomele?

Psoriazisul la copii este o afecțiune des întâlnită, unul din trei adulți cu această boală având-o încă din copilărie.

Incidența psoriazisului vulgar pediatric crește odată cu vârsta: aproximativ 0.55% la grupa de vârstă 0-9 ani și 1.37% la grupa de vârstă 10-19 ani. Prevalența familială a psoriazisului pediatric este mai mare comparativ cu cea a psoriazisului cu debut la vârsta adultă –  51.4% dintre pacienții pediatrici prezintă rude de gradul întâi afectate de psoriazis. Boala se asociază cu diferite comorbidități metabolice (obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială) și non-metabolice: atopie, epilepsie, vitiligo, alopecia areata, boala celiacă.

”Forma pediatrică diferă de forma adulților: asociază leziuni cu prurit important, mai puțin eritematoase și îndurate, și cu scuamă mai subțire. Psoriazisul în plăci este cea mai frecventă formă (52.6%), urmat de forma gutată (25.5%), pustuloasă (10.9%) și eritrodermică (5.1%). Prevalența artritei psoriazice la copii este de 1-10%, boala afectând în special grupa de vârstă 9-12 ani. Prezența sa este corelată cu psoriazisul unghial. Manifestările cutanate preced, adesea, afectarea articulară. Copiii prezintă leziuni în special în zonele flexurale, față, periauricular, iar zona scutecului este specifică sugarilor”, a explicat prof. dr. Daciana Brănișteanu, UMF ”Grigore T. Popa”, Iași, în cadrul Conferinței de Imuno- Onco- Dermatologie, care a avut loc în luna septembrie la București.

Psoriazisul la copii prezintă multiple provocări: aspecte clinice specifice pe categorii de vârstă, evoluție cronică cu modificări clinice specific, multiple opțiuni terapeutice aprobate pentru adulți, nestudiate pe populația pediatrică, absența ghidurilor clinice și terapeutice, impactul psihosocial cu implicații mai severe, comparativ cu populația adultă.