Răspunsul la stres poate grăbi Alzheimer

Boala Alzheimer: un nou studiu derulat în SUA arată că nu situațiile stresante în care ne aflăm zilnic, ci răspunsul nostru la ele poate grăbi apariția afecțiunii.

Lucruri enervante zilnice, precum așteptatul la ușa doctorului sau un ambuteiaj în trafic, pot ajuta la prezervarea sănătății creierului vârstnicilor, în timp ce reacțiile emoționale pot contribui la declinul cogniției. Rezultatele acestui nou studiu al Universității din Oregon confirmă că emoțiile zilnice și modul în care oamenii răspund la factorii de stres joacă un rol important în sănătatea cognitivă. Nu factorul de stres în sine contribuie la declinul mental, ci modul în care răspunde fiecare persoană.

Sănătatea creierului și cogniția devin din ce mai importante pe măsură ce îmbătrânim. Acestea contribuie la abilitatea fiecărei persoane de a funcționa zi de zi și pot fi afectate de boli precum demența sau Alzheimer. Rezultatele acestui studiu au aplicații vitale în viața reală, mai ales având în vedere că grupul de populație cu cea mai mare creștere este cel al persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani.

Vârstnicii ar trebui să fie conștienți de reacția emoțională pe care o au la un eveniment stresant și să învețe tehnici de scădere a nivelului de stres pentru a menține sănătatea creierului și funcțiile cognitive. ”Este clar că nu putem scăpa complet de factorii de stres zilnici. Dar putem învăța cum să ne adaptăm la aceștia, astfel încât să nu ne afecteze sănătatea”, atrag atenția cercetătorii National Institute on Aging (SUA).