Reacții adverse „incerte” după vaccinarea împotriva COVID-19

Reacții adverse vaccinare

Reacții adverse. Administrarea pe scară largă a unor vaccinuri ridică problema unor efecte care trebuie cunoscute, interpretate atât la nivel general, cât și la nivel individual.

Reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19. Principalele efecte adverse sunt în cazul reacțiilor alergice. Potrivit prof. dr. Mihai Alecu, Universitatea “Titu Maiorescu”, „există și o serie de reacții adverse pe care le-am numit  <<incerte>> din două motive: incerte ca mecansim de acțiune (nu se cunoaște bine mecanismul) și incerte ca incidență (incidența sau frecevența este la limita frecvenței normale a diverselor afecțiuni)”. Astfel, câteva din aceste reacții adverse „incerte” pot fi: „umflarea buzelor și apariția de vezicule, dată de vaccinul Moderna. Nu afte, ci vezicule, aftele fiind mai profunde. Alte reacții incerte sunt: apariția de ganglioni palpabili în regiunea cervicală, o vedere încețosată, apariția de eritem și tumefacție la aria de injectare a filerului, locul injecției”, a declarat prof. dr. Mihai Alecu în cadrul conferinței ”Pandemia COVID-19: Vaccinuri. Vaccinare”, organizată de Academia de Științe Medicale.

Alte reacții adverse pot fi „Paralizia Bell –care apare la 2-25 de zile de la vaccinare prin afectarea nervului cranian VII, cu diverse grade a paraliziei obrazului- este reversibilă, se remite în câteva săptămâni (unele studii dau 7 cazuri la 35.000 de administrări, cam 0,6%); tulburări de coagulare – întâlnite în special la AstraZeneca si Johnson&Johnson (35 cazuri la 11 milioane locuitori). EMA prezintă 1 caz la 100.000 de doze (apreciere globală)  sau 1 caz la 250.000 de doze (apreciere totală)”, a adăugat specialistul.

Reacții adverse - prof. dr. Mihai AlecuBineînțeles, nu trebuie uitată nici „această tromboză care apare postvaccinare la cele două vaccinuri și care seamănă foarte bine cu o afecțiune cunoscută, numită trombocitopenia indusă de heparină  – formare de trombi mai ales la nivelul sinusului cavernos. Există o serie de anticorpi anti factor 4 plachetar (PF4). Clinic se manifestă prin durere cefalee persistentă, mai ales la nivelul sinusului cavernos, prin vedere neclară, leșin, convulsie, tulburări de focar. Tratamentul se face cu inhibitori de trombină, cumarină. Miocardita și pericardita – după aprecierile medicilor israelieni, se întâlnesc în 50 de cazuri la 1 milion, iar la CDC au fost  rapoarte de 623 de cazuri, din care numai 268 au fost confirmate”, a mai adăugat prof. dr. Mihai Alecu.