Relațiile sexuale, stres sau plăcere pentru bolnavul de tuberculoză?

Chiar dacă sunteți sub tratament pentru tuberculoză, acesta nu este un motiv pentru care să evitați viața sexuală. Dacă aveți relaţii sexuale cu partenerul/a, puteţi să vă simţiţi amândoi bine și să fiţi optimiști. Apropierea de partener vă poate ajuta să vă faceți bine.

Totuși, relaţiile sexuale pot fi și un factor de stres, dacă simţiți o presiune ca să le întreţineți sau dacă nu vă simţiți suficient de bine. Uneori vă pot lua energia, în loc să vă dea energie. Mai ales bărbaţii ar trebui să fie conștienţi că este posibil ca soţiile sau  partenerele lor care iau medicamente împotriva tuberculozei să simtă că nu sunt în stare să aibă relaţii sexuale și să nu îndrăznească să refuze.

Unul dintre medicamentele împotriva tuberculozei reduce efectul anticoncepţionalelor. Întrebați medicul ce alte metode de contracepţie eficiente puteţi folosi. În nici un caz nu renunţați la medicamentul respectiv.

TBC și sarcina

Cel mai bine este să evitaţi să rămâneți însărcinată dacă urmați un tratament împotriva tuberculozei. Medicamentele împotriva tuberculozei sunt puternice și ar putea să vă facă rău dvs. și copilului, dacă le luați în timpul sarcinii. Dacă aveți de gând să rămâneți însărcinată, cel mai bine este să așteptaţi până când vă vindecați de TBC.

Dacă sunteți deja însărcinată când primiți diagnosticul de TBC, veți fi examinată de mai mulţi specialiști. Este deosebit de important să mâncați bine și sănătos. De obicei, tratamentul împotriva tuberculozei începe în luna a patra de sarcină, dar dacă tuberculoza este avansată, tratamentul începe mai devreme.

Mai multe informații despre această boală găsiți în broșura ”Tuberculoza se vindecă”, realizată de Asociația pentru sprijinirea pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).