Restricții calorice: risc mai mic de afecțiuni cardio- metabolice

restrictii calorice

Restricțiile calorice moderate la personele tinere și de vârsta a doua reduc semnificativ riscul metabolic și de boli cardiovasculare, indiferent de pierderea în greutate.

Potrivit cercetătorilor implicați în studiul CALERIE, nu există vreun agent farmacologic cu un efect atât de profund asupra unei game atât de largi de factori de risc cardio-metabolici. Persoanele cu restricții calorice pe o perioadă de 2 ani au experimentat reduceri semnificative ale factorilor de risc cardio-metabolici, inclusiv circumferința taliei, tensiunea arterială, colesterolul (bun și rău), trigliceride, sensibilitatea la insulină, glucoza pe nemâncate, proteina C- reactivă (marker al inflamației sistemice asociate cu afecțiuni cronice și bolile bătrâneții).

Restricția calorică a ameliorat factorii de risc ai bolii cardiovasculare și mortalitatea asociată. Iar acest lucru spune multe despre impactul pe care obiceiurile alimentare îl au asupra sănătății, mai ales dacă modificările sunt adoptate de la tinerețe.

CALERIE a fost primul studiu care a investigat efectele restricțiilor calorice la oameni pe o durată de doi ani, pe 200 de persoane tinere și de vârsta a doua. După această perioadă, participanții la studiu își reduseseră aportul caloric cu 12% și menținuseră, în medie, o scădere în greutate de 10%.