Rețeta dializei: riscurile nerespectării recomandărilor medicului nefrolog cu privire la durata și frecvența dializei

rețeta dializei- recomandările medicului

Dacă sunteți un pacient dializat, atunci știți deja faptul că dializa este un tratament de supleere a funcției renale și nu asigură în totalitate funcția rinichilor.

Rețeta dializei: Prescripția duratei de dializă de minimum 4 ore este o caracteristică a tratamentului deosebit de importantă și este o concluzie a multor studii clinice. Astfel, o dializă inadecvată, adică sub 4 ore și mai rar de 3 ori pe săptămână, este totodată și ineficientă și contribuie la o durată de supraviețuire redusă, iar riscul de mortalitate este de 2 ori mai mare la pacienții subdializați față de pacienții dializați de 3 ori pe săptămână, câte 4 ore.

Acest risc este mai mare în cazul pacienților cu vechime mare în dializă și cu comorbidități asociate, mai ales boală cardiovasculară și/sau diabet, și se traduce printr-un număr crescut de decese prin șoc cardiac sau moarte subită cardiacă.

”O dializă ineficientă conduce la o stare de hiperhidratare cronică, adică de acumulare cronică de apă în organism, care poate produce o serie de complicații de tipul hipertensiunii foarte greu controlabilă, chiar și cu medicamentele antihipertensive. În timp, aceasta suprasolicită inima stângă, cu instalarea ulterioară a insuficienței cardiace stângi, care accentuează riscul de deces. Aceeași hiperhidratare poate genera apariția edemelor periferice și, mai grav chiar, apariția edemului pulmonar acut, o condiție clinică ce necesită intervenție medicală în regim de urgență”, atrage atenția dr. Daniela Voiculescu – Director Medical Fresenius NephroCare Romania.

O altă complicație care poate să apară în cazul dializei ineficiente este acumularea potasiului în sânge, mai ales, și în cazul unui aport crescut de potasiu, condiție care se numește hiperpotasemie și care este foarte gravă din cauza faptului că poate determina tulburări de ritm cardiac de tipul extrasistolelor, tahicardiei ventriculare și chiar fibrilație ventriculară și moarte subită.

Prin reducerea numărului de dialize sau a duratei de 4 ore de dializă, în organism se acumulează fosforul, generând o stare de hiperfosfatemie. Chiar dacă urmați o dietă hipofosforică, este greu de menținut nivelul normal al fosforului în sânge. Consecința acestui dezechilibru este stimularea secreției de parathormon, care în timp conduce la modificări ale oaselor, cu apariția de fracturi și deformări osoase dureroase.

Îndepărtarea toxinelor uremice este redusă în cazul unei dialize cu durata redusă de 3 ore sau doar de 2 ori pe săptămână, prin urmare pot persista unele semne și simptome clinice specifice cum ar fi: lipsa poftei de mâncare, grețuri, vărsături, somnolență, incapacitate de concentrare.

Succesul terapeutic în tratamentul anemiei, al hiperfosfatemiei și al consilierii nutriționale este diminuat dacă dializa este ineficientă și nu va putea fi oprită instalarea complicațiilor care decurg din toate acestea.

Prin urmare, alegând să respectați programul de dializă de 4 ore și de 3 ori pe săptămână, puteți să vă mențineți mai ușor greutatea optimă, să vă reduceți cantitatea de toxine uremice, să aveți un control mai bun al tensiunii arteriale, să reduceți nevoia de medicație antihipertensivă, să vă reduceți riscul de complicații și spitalizări de cauză cardiacă, cu alte cuvinte vă ajută să aveți atât o calitate a vieții cât și o speranță de viață crescută.

Bibliografie:

  1. Nephrol Dial Transplant (2007) 22(Suppl2); ii5-ii21-EPBG Guideline on dialysis strategies
  2. UpToDate 2017– Patient Survival and maintenance dialysis –Authors: Lionel U Mailloux, M.D. , FACP; William L. Henrich, MD, MACP
  3. Kidney Int.2016 Dec; 90 (6):1332-1341. doi: 10.1016/j.kint.2016.08.022. Epub 2016 Oct 22. Hemodialysis patients receiving a greater Kt dose than recommended have reduced mortality and hospitalization risk-Maduell F1, Ramos R2, Varas J2, Martin-Malo A3, Molina M4, Pérez-Garcia R5, Marcelli D6, Moreso F2, Aljama P3, Merello JI2.;