Reumatologie: în artroză, durerile apar atât în efort, cât și în repaos

reumatologie- artroza

Reumatologie: Artroza este o boală articulară cronică, degenerativă, care se înrăutățește cu trecerea timpului, și care constă din degenerarea cartilajului oricărei articulații.

Cel mai frecvent, artroza se manifestă la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor sau coloanei vertebrale. În cea mai mare parte, artroza afectează persoanele de vârstă mijlocie, adulții mai în vârstă, și poate fi primară sau secundară.

Cauze

Artroza primară nu prezintă cauze cunoscute. Artroza secundară are drept cauză o altă boală, infecție, leziune sau deformare. ”Artroza debutează cu degenerarea cartilajului articular și, pe măsura uzării acestuia, capetele oaselor se pot îngroșa și pot forma creșteri osoase, numite <ciocuri>, care pot limita mobilitatea articulațiilor. Totodată, în spațiul articular se pot identifica fragmente de os și cartilagiu, iar în interiorul osului se pot forma chisturi umplute cu lichid, care pot, și acestea, afecta mobilitatea articulară”, atrage atenția conf. univ. dr. Carolina Negrei, Disciplina de Toxicologie UMF „Carol Davila”, medic primar Medicină internă, medic specialist reumatolog – Clinica Medicum.

De ce apare artroza

Printre factorii de risc în apariția artrozei se pot enumera:

 • Ereditatea, determinată de anumite modificări genetice, printre care defecte ușoare ale articulațiilor sau laxitate articulară.
 • Excesul de greutate, aceasta exercitând, în timp, presiune asupra anumitor articulații precum genunchii.
 • Leziuni sau suprasolicitare. Lezarea severă a unei articulații, precum genunchiul, poate duce la apariția artrozei. Leziunile pot apărea și din cauza solicitării excesive sau abuzive timp îndelungat.

Cum se manifestă artroza

Cel mai frecvent simptom al artrozei este durerea după o perioadă de suprasolicitare sau inactivitate a unei articulații. De obicei, simptomele apar lent, de-a lungul anilor. Simptomele pot diferi de la o persoană la alta și pot include:

 • Dureri articulare
 • Rigiditate articulară, mai ales după somn sau inactivitate
 • Reducerea cu timpul a mobilității articulației
 • Senzația de măcinare a articulației la mișcare, pe măsura distrugerii cartilajului (în etape mai avansate)

Unele simptome de gută pot fi similare celor din alte afecțiuni, ceea ce impune stabilirea unui diagnostic medical, de obicei prin realizarea unui istoric al stării de sănătate și unui examen fizic, fiind necesare și radiografii, prin care, cu ajutorul unei cantități mici de radiații, se obțin imagini ale țesuturilor, oaselor și organelor interne.

Tratament

Acesta depinde de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, precum și de gravitatea bolii, și vizează ameliorarea durerii și rigidității articulare, precum și îmbunătățirea mobilității articulațiilor.

Tratamentul poate consta din:

 • exercițiu fizic regulat (exerciții de întindere și rezistență), care poate ajuta la ameliorarea durerii și a altor simptome
 • tratament termic- căldura aplicată la locul articulației putând ameliora durerea
 • terapie fizică și terapie ocupațională – pot ajuta la ameliorarea durerii articulare, îmbunătățirea flexibilității articulațiilor și reducerea tensiunii articulare. În același scop se pot folosi atele și alte dispozitive ajutătoare
 • menținerea unei greutăți in limitele admise sau scăderea în greutate, dacă este necesar, poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor
 • Terapii medicamentoase cu medicamente antiinflamatoare și calmante ale durerii, disponibile pentru administrare orală, sub formă de comprimate, sau cu aplicare locală, sub formă de cremă și unguente.
 • Injectarea de lichide vâscoase în articulații, acestea imitând lichidul articular normal.
 • Chirurgie articulară, în vederea reparării sau înlocuirii unei articulații cu leziuni grave.

”Abordarea terapeutică, farmacologică şi non-farmacologică, se va stabili însă ca urmare a unei vizite la medic şi a unei evaluări medicale corespunzătoare”, recomandă specialistul.