Sănătatea femeii: Incontinența urinară nu este o parte normală a îmbătrânirii

Incontinența urinară se referă la o pierdere sau la scurgeri de urină din cauza controlului defectuos al vezicii urinare. Se estimează că milioane de oameni trăiesc cu această afecțiune. Există multe tipuri diferite de incontinență urinară. Deși atât bărbații, cât și femeile suferă de această afecțiune, mai mulți factori unici cresc riscul de incontinență urinară la femei. Este o concepție greșită că aceasta este o parte normală a îmbătrânirii. Nu este! Din fericire, există o mulțime de modalități de a gestiona  incontinența urinară și de a minimiza efectul pe care îl are asupra vieții pacientului.

Incontinența apare atunci când mușchii pelvieni sunt slăbiți. Este cel mai frecvent tip de incontinență urinară la femeile tinere și al doilea cel mai frecvent tip întâlnit la femeile mai în vârstă. Activități cum ar fi exercițiul fizic, mersul pe jos, întinderea, aplecarea, râsul, tusea, strănutul duc la scurgerile de urină. Orice activitate care crește tensiunea fizică a mușchilor pelvisului poate duce la incontinență de stres, chiar activitatea sexuală. Cantitatea scurgerilor variază. Pot fi câteva picături sau până la o lingură sau mai mult, în funcție de gravitate.

Cauzele incontinenței de stres

Slăbirea mușchilor și a țesuturilor pelvisului care susțin vezica urinară și uretra provoacă incontinență de stres. Acești mușchi și țesuturi pot fi slăbiți de o varietate de factori. Unii din factorii care contribuie la tulburare sunt modificabili, alții nu sunt. Cunoașterea factorilor modificabili este primul pas spre gestionarea stării.

Cauzele slăbiciunii musculare la nivelul pelvisului

Orice acțiune care dăunează,  întinde sau slăbește mușchii pelvisului poate duce la incontinență de stres. Unele cauze nu pot fi schimbate. Înaintarea în vârstă a femeii crește riscul. Operația la nivelul mușchilor pelvisului,  leziunile nervilor din partea inferioară a spatelui, tusea cronică, fumatul, obezitatea, sarcina și nașterea sunt, de asemenea, cauze. Femeile care au sarcini multiple au un risc și mai mare.

Simptomele incontinenței imperioase

Incontinență imperioasă se produce din cauza hiperactivității mușchiului detrusor. Simptomul distinctiv al acestui tip de incontinență urinară este o necesitate bruscă și copleșitoare de golire, însoțită de pierderea urinei. Urinarea frecventă și urinarea în timpul nopții apar adesea cu acest tip de incontinență urinară. Volumul pierdut este variabil. Ascultarea apei care curge sau schimbarea poziției pot declanșa contracțiile vezicii urinare și pot duce la pierderea urinei. Acest tip de incontinență poate apărea la oricine, indiferent de vârstă, dar este tipic pentru vârsta înaintată. Doar 9% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani suferă de incontinență urgentă, în timp ce 31% dintre femeile cu vârsta peste 75 de ani suferă de starea aceasta.

Incontinență mixtă

Uneori, incontinența de stres și incontinența imperioasă apar în același timp. Aceasta se numește incontinență mixtă. Persoanele care suferă de incontinență imperioasă pierd o cantitate mai mare de urină decât cu incontinență de stres. Cei care suferă de incontinență de stres observă scurgeri când au activități care cresc presiunea abdominală. Păstrarea unui jurnal, menționând timpul, locul și activitățile asociate cu simptomele pierderii urinare, pot ajuta medicul să determine dacă suferiți de incontinență de stres, incontinență imperioasă,  incontinență mixtă sau altă problemă.

Cauzele incontinenței imperioase

Se încadrează în două categorii principale. Iritația în interiorul vezicii urinare este o cauză potențială. Cealaltă este o pierdere a controlului inhibitor al sistemului nervos asupra contracțiilor vezicii urinare. Condițiile neurologice precum accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multiplă și deteriorarea măduvei spinării pot răni nervii care controlează vezica urinară și pot duce la incontinență. Diabetul și afecțiunile cardiovasculare pot afecta, de asemenea, nervii asociați. Consumul de alcool și medicamentele diuretice pot sta la baza incontinenței imperioase. Infecțiile sau inflamațiile care irită vezica urinară sau îi afectează nervii pot declanșa simptome. Incontinențea imperioasă poate fi un semn de ceva mai grav, în funcție de modul în care corpul reacționează. Dacă sunt sângerări atunci când urinați, infecții ale tractului urinar recurente (UTI) sau o incapacitate de a  goli complet vezica urinară, consultați imediat medicul. Acestea sunt steaguri roșii care indică că poate fi ceva mai grav decât incontinența urinară. Testele suplimentare sunt justificate pentru a ajunge la cauza principală în aceste cazuri.

Ce este vezica hiperactivă?

Vezica urinară hiperactivă (VUH) poate sau nu să fie asociată cu incontinența imperioasă. VUH se referă la contracții bruște necontrolate ale vezicii. Atunci când aceste contracții sunt asociate cu scurgeri, este  prezentă  și incontinența. VUH este un factor perturbator, deoarece contracțiile puternice și frecvente ale vezicii urinare determină numeroase „călătorii” la toaletă  pe parcursul zilei și, uneori, și noaptea. VUH poate interfera cu munca și viața socială și este o tulburare extrem de obișnuită.

Medicamentele pot declanșa incontinența urinară

Anumite medicamente pot provoca incontinență urinară sau o pot agrava. Medicamentele care afectează creierul, sistemul nervos, tonusul muscular și echilibrul fluidelor pot declanșa această problemă. Nu întrerupeți niciodată administrarea unei rețete sau nu modificați doza fără să discutați cu medicul dumneavoastră. Dacă aveți motive de îngrijorare că un medicament pe care îl luați poate să contribuie la simptomele dvs., discutați problema cu medicul dumneavoastră. Se poate înlocui  un medicament problematic cu un alt medicament care nu provoacă efecte secundare. Anumite clase de medicamente măresc riscul de simptome de incontinență. Medicamentele pentru tensiunea arterială pot relaxa vezica urinară.  Analgezicile  pot crește retenția de lichide sau pot relaxa sau inhiba contracția vezicii. Medicamentele pentru tratarea depresiei, a bolii Parkinson sau a psihozei pot crește retenția urinei. Când într-adevăr trebuie să urinați o parte din urină se poate scurge. Antihistaminicele și medicamentele anticholinergice pot avea efecte similare.

Incontinența și sănătatea emoțională

Incontinența poate avea un impact grav asupra calității vieții. Femeile care sunt afectate de aceasta raportează mai multe depresii și limitări în activitatea sexuală și socială decât cele care nu au această boală. Incontinența are, de asemenea, un efect negativ asupra stimei de sine. În general, afectează în mod negativ calitatea vieții unei femei. Multe femei se simt stânjenite de a suferi de incontinență, dar nu trebuie. Sunt disponibile tratamente eficiente. Evitați anumite activități din cauza simptomelor dvs.? Incontinența vă afectează munca, somnul, viața sexuală sau activitatea socială? Diferite intervenții sunt disponibile în funcție de modul în care vă afectează. Vorbind sincer cu medicul dumneavoastră este cea mai bună modalitate de a identifica tratamentele care sunt cele mai potrivite pentru situația dumneavoastră.

Diagnostic

Există numeroase probleme legate de vezică și diferite tipuri de incontinență. Medicul poate determina ce tip aveți dvs, urmărind un istoric medical detaliat, analizând natura problemei și comandând teste de laborator. Un test de urină poate examina sângele, proteinele și alte anomalii. Medicul va efectua un examen fizic, observând orice aberație.  Medicul vă poate cere să păstrați un jurnal în care să notați cât de mult lichid beți, cât de mult urinați și când și unde întâmpinați o problemă, un accident.  Aceste informații vă vor ajuta medicul să stabilească ce fel de incontinență aveți. Un jurnal  poate ajuta, de asemenea, să ghideze deciziile de tratament.

Uneori, testele de rutină nu dezvăluie cauza principală și este necesară o evaluare suplimentară. Puteți să vă adresați unui urolog sau unui ginecolog pentru o testare mai specializată, dacă situația dvs. de sănătate este însoțită de durere, infecții urinare recurente , sânge sau proteine în urină, simptome neurologice sau slăbiciune musculară sau prolaps de organe pelvine. Femeile cu istoric de radiații sau intervenții chirurgicale în regiunea pelviană se pot, de asemenea, adresa unui urolog.

Testarea urodinamică

Testele specializate pot evalua cât de bine stochează și elimină urina vezica urinară, uretra și sfincter. Există multe tipuri diferite de instrumente care pot fi utilizate pentru testarea urodinamică. Cistometria este un test care este folosit pentru a ajuta la diagnosticarea incontinenței imperioase. Măsoară presiunea vezicii iar structurile din pelvis pot fi vizualizate cu ultrasunete. Uroflowometria poate măsura volumul de urină și debitul. Acest test este folosit pentru a determina puterea mușchilor și pentru a evalua dacă fluxul de urină este blocat. Există și alte teste pe care urologul le poate efectua în funcție de simptomele dumneavoastră.

Modificări ale stilului de viață

Cazurile ușoare de incontinență pot fi ajutate cu modificări simple ale stilului de viață. Consumați lichide adecvat  pentru a evita deshidratarea – aproximativ șase pahare  de 200 gr/ zi – dar nu beți prea mult.  Limitați aportul de lichide după cină seara pentru a reduce la minimum mersul la toaletă noaptea. Evitați băuturile cu cofeină cum ar fi cafea, ceai și cola, deoarece cofeina este un diuretic. Evitați alcoolul, fumatul și băuturile carbogazoase care pot contribui la scurgeri. Pierderea în greutate dacă sunteți supraponderală poate ajuta la scăderea presiunii asupra vezicii urinare. Importanța fibrelor în alimentație este vitală.  Majoritatea adulților trebuie să aibă scopul de a obține între 25 și 30 de grame de fibre dietetice pe zi. Linte, fasole, anghinare, avocado, fructe de pădure și smochine sunt surse bune de fibre. Fibrele și apa lucrează împreună pentru a optimiza sănătatea intestinului și pentru a minimiza constipația. Constiparea crește presiunea în abdomen.

Exerciții Kegel pentru femei

Întărirea mușchilor pelvieni poate reduce sau chiar vindeca simptomele incontinenței de stres. Exercițiile Kegel vizează mușchii care controlează fluxul de urină. Trebuie să faceți rutina în mod regulat pentru a atinge și a menține un beneficiu maxim. Exercițiile Kegel sunt ușor de făcut; este nevoie doar de puțină practică pentru a vă asigura că vă concentrați eforturile în zona potrivită.

Instruirea vezicii urinare

Este o modalitate utilă de a trata ambele forme comune de incontinență urinară. Pentru a pune în aplicare aceast  exercițiu, duceți- vă la baie în timp util pentru a urina. Scopul este de a urina destul de frecvent, pentru a minimiza nevoia de a pierde urina. Pe măsură ce vezica urinară se consolidează, iar accidentele sunt mai puțin frecvente, puteți mări perioada de timp dintre „călătoriile” la  baie. Respectați programul dacă simțiți sau nu necesitatea urinării. Dacă obiectivul dvs. este vizitarea toaletei la fiecare oră și 15 minute, faceți acest lucru pentru a vă ajuta să scădeați simptomele.

Tratamente medicamentoase

Medicamentele pentru tratarea incontinenței urinare se încadrează în mai multe clase majore. Antispasmoticele scad contracțiile vezicii urinare în încercarea de a reduce la minimum scurgeri. Aceste medicamente sunt disponibile sub formă de pilule. Unele sunt disponibile sub diverse forme cu eliberare prelungită sau plasturi transdermici. Antidepresivele triciclice atenuează semnalele nervoase și reduc spasmele în vezică, ambele putând scădea pierderea de urină. Hormonul antidiuretic este prescris pentru a ajuta organismul să rețină apa. Utilizarea hormonului antidiuretic face ca urina să fie mai concentrată. Medicamentele prescrise pentru tratarea incontinenței urinare pot fi asociate cu efecte secundare. Antispasticele pot provoca o sensibilitate crescută la lumină, transpirație redusă și gură uscată.  Dacă reacțiile adverse ale medicamentelor sunt periculoase sau deranjante, discutați cu medicul dumneavoastră, care vă poate ajusta doza sau puteți prescrie un alt medicament care poate avea mai puține efecte secundare.

Tratamente suplimentare

Dacă intervențiile comportamentale și stilul de viață nu aduc ușurarea incontinenței urinare, stimularea electrică a  nervilor  poate fi o opțiune de luat în considerare. Dispozitivele mici implantate în apropierea nervului tibial din gleznă sau nervului sacral în partea inferioară a spatelui dau impulsuri care ajută la ameliorarea simptomelor incontinenței urinare. Stimularea nervului tibial întrerupe impulsurile din vezica urinară care ajung la creier. Stimularea nervului sacral poate îmbunătăți fluxul de sânge către vezică și poate face mușchii pelvieni care controlează vezica mai puternică. Stimularea nervului poate declanșa, de asemenea, scutirea de substanțe chimice care blochează durerea. În unele cazuri de incontinență urinară care nu răspund la alte tratamente, un medic poate injecta substanțe care se umflă în apropierea sfincterului urinar pentru a ajuta la închiderea deschiderii vezicii urinare. Un amestec de granule de colagen și carbon este injectat sub anestezie locală.

Aproximativ 40% dintre cei care au suferit procedura au un rezultat reușit. În cazul în care o afecțiune neurologică contribuie la această problemă, injecțiile cu Botox la vezica urinară pot scădea contracțiilor vezicii urinare.

Accidentele se întâmplă

În ciuda celor mai bune eforturi, accidentele se pot întâmpla din când în când. Există multe produse care vă pot ajuta să vă simțiți încrezători în a participa și a avea viața socială. Scutecele pentru adulți sunt o opțiune pentru a rămâne uscate în caz de accident dacă aveți tendința de a scurge cantități mari. Tampoanele de unică folosință purtate în lenjerie de corp pot fi suficient dacă sunteți predispus la accidente mai mici. Îmbrăcămintea impermeabilă este o altă garanție pentru a ajuta la menținerea umezelii. În cazul în care accidentele de noapte sunt o preocupare, tampoane de unică folosință pot fi plasate pe pat pentru a proteja salteaua. Pierderea urinei poate fi iritantă pentru piele. Păstrați pielea curată și uscată. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări cu privire la remedii de curățare care sunt suficient de blânde pentru a nu irita zona din jurul uretrei. Cremele sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta la blocarea urinei de pe piele. Dacă mirosul puternic al urinei este deranjant, sunt disponibile tablete de dezodorizare pentru a ajuta la reducerea mirosului.

Prevenirea incontinenței

Cel mai bun tratament pentru incontinență este prevenirea. Exersați în mod regulat pentru a vă îmbunătăți sănătatea și a menține greutatea într-un interval sănătos.

Greutatea în exces determină o presiune suplimentară asupra vezicii urinare.  Exercițiul regulat vă reduce riscul de obezitate și de diabet, două condiții care pot declanșa incontinența urinară sau o pot agrava. Nu uitați să faceți exerciții Kegel în mod regulat pentru a întări și pentru a tonifica mușchii care controlează urinarea.

Evitați fumatul, deoarece poate duce la tuse cronică, care poate stresa vezica urinară și poate declanșa scurgeri.

Mănâncă pentru sănătate

Anumite alimente pot irita vezica urinară și pot crește inflamația, ambele putând declanșa sau exacerba incontinența urinară. Alimentele și băuturile potențial problematice includ roșiile, băuturile citrice și alimentele foarte acide. Condimentele, alcoolul și ciocolata pot provoca iritarea vezicii urinare și scurgerile. Dacă nu sunteți sigur dacă dieta joacă un rol în simptomele dumneavoastră, păstrați un jurnal de produse alimentare și notați ce consumați și consumați înainte de a vă simți simptomele. Poate dura ceva timp pentru a identifica declanșatoarele, dar merită efortul.

Bogdan Guță

Sursa: https://www.medicinenet.com/urinary_incontinence_in_women_pictures_slideshow/article.htm?ecd=mnl_wom_061818