Sângerări intracraniene- manifestări letale ale deficitului de factor VII

Persoanele grav afectate au un risc crescut de sângerare în interiorul craniului (hemoragie intracraniană), care le poate pune viața în pericol.

Deficitul de factor VII este o tulburare rară de coagulare a sângelui care are un grad de severitate diferit la fiecare persoană afectată. Semnele și simptomele acestei afecțiuni pot apărea la orice vârstă, însă se pare că cele mai severe cazuri se înregistrează la copii. În orice caz, până la o treime dintre persoanele cu deficiență de factor VII nu are vreodată probleme de sângerare.

Deficitul de factor VII cauzează de obicei sângerări nazale (epistaxis), sângerări ale gingiilor, vânătăi ușoare și sângerări prelungite sau excesive după o intervenție chirurgicală sau o vătămare corporală. Ocazional pot apărea sângerări în articulații (hemartroză) și sânge în urină (hematurie). Multe femei cu deficit de factor VII prezintă sângerări menstruale grele sau prelungite (menoragie). Persoanele grav afectate au un risc crescut de sângerare în interiorul craniului (hemoragie intracraniană), care le poate pune viața în pericol.

Semnele unei sângerări intracraniane

∙ Durere severă de cap care apare brusc

∙ crize, fără a avea însă o altă boală care să justifice apariția lor

∙ slăbiciune la nivelul unui picior sau a unei mâini

∙ greață sau vomă

∙ stare de alertă scăzută, letargie

∙ modificări la nivelul vederii

∙ furnicături sau amorțeală

∙ dificultăți în vorbire sau în înțelegerea discursului altor persoane

∙ dificultăți în înghițire

∙ dificultăți la scris sau citit

∙ apariția tremuratului mâinilor

∙ pierderea coordonării și a echilibrului

∙ modificări ale gustului

∙ pierderea conștienței