Sarcina și infecția cu virusul hepatitei C

Cât de mare este riscul transmiterii virusului hepatitei C de la mama la copil? Ce viață va avea un copil infectat? Cum poate fi prevenită transmiterea? Specialiștii ne oferă răspunsuri.

Femeile gravide nu ar trebui testate pentru anticorpii anti- HVC. Din moment ce femeile însărcinate nu prezintă un risc mai mare de a se infecta cu HVC decât femeile care nu sunt însărcinate și nu există metode de prevenire a transmiterii de la mamă la copil, testarea de rutină anit- HVC la femeile gravide nu este recomandată. Femeile gravide ar trebui testate doar dacă prezintă factori de risc ai infecției cu HVC.

În ceea ce privește riscul de trasmitere a virusului de la mama la copil în timpul nașterii, aproximativ 6 din 100 de nou-născuți de mame cu HVC primesc virusul. Transmiterea virusului are loc în timpul nașterii și nu există metode de a împiedica acest lucru. Riscul este de 2-3 ori mai mare dacă mama are și infecție HIV. O femeie cu HVC poate alăpta fără probleme. Totuși, femeile HVC pozitive ar trebui să evite alăptatul dacă au mamelonul crăpat sau dacă sângerează.

Testarea copiilor

Cei mai mulți dintre copiii infectați cu HVC la naștere nu au simptome și se simt bine în perioada copilăriei. Testarea acestora ar trebui făcută după vârsta de 18 luni, deoarece anticorpii anti- HVC ai mamei rezistă până la această vârstă. Dacă este necesar un diagnostic până la 18 luni, testarea HVC RNA poate fi efectuată la 1-2 luni, la prima vizită a copilului la medic sau imediat după aceasta. Testarea ar trebui repetată la vizita următoare, indiferent de rezultatul inițial.

Sursa: https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/hcvfaq.htm#g1