Scleroza multiplă și sănătatea femeii la toate vârstele

Scleroza multiplă (SM) este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați, ceea ce sugerează că hormonii au un rol semnificativ în determinarea susceptibilității bolii. În plus diagnosticarea acestei afecțiuni are loc între 20-40 ani, ceea ce face ca gestionarea ei să ia în calcul perioada fertilă, studiile din ultimii ani încurajând sarcina, ceea ce face necesară informarea pacientelor despre particularitățile tratamentelor, sarcină, naștere și alăptare.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) a organizat seria de evenimente ”#FemeiCuSM: Scleroză multiplă. Experiență multiplă. Strălucire multiplă.”, prin intermediul cărora pacientele sunt îndemnate să învețe să gestioneze afecțiunea, să se re/descopere, să aibă încredere și să se simtă bine în corpul lor, indiferent de schimbări, și să se iubească pe sine. Prin intermediul invitaților, neurologi, asistenți medicali, ginecologi, endocrinolog, psihologi, medici de recuperare etc., în cadrul acestor evenimente sunt transmise informații utile despre sănătatea femeii, tehnici de recuperare și relaxare, având ca obiectiv educarea și furnizarea de informații legate de aspectele specifice ale sclerozei multiple în cazul femeilor afectate.

Perioadele menstruale, contracepția și viața de cuplu

Femeile cu SM spun că simptomele se agravează în jurul perioadelor menstruale, în special slăbiciunea, problemele de echilibru, oboseala și depresia. De asemenea, unele medicamente utilizate pentru tratamentul SM pot avea un efect asupra ciclului menstrual. Deoarece SM nu afectează fertilitatea, deciziile legate de sarcină sunt deosebit de importante. Găsirea metodei potrivite de contracepție este importantă pentru toate femeile.

Sarcina/Nașterea/Alăptarea

Scleroza multiplă nu afectează fertilitatea femeilor. Cu toate acestea, unele medicamente utilizate în tratarea ei pot avea un efect asupra sarcinii; este importantă cunoașterea impactului tratamentelor înainte de concepție, în timpul sau după sarcină. Recomandările despre alăptare sau reluarea medicației după naștere sunt importante de cunoscut.

“A avea un copil este dreptul oricărei femei, iar într-o afecțiune atât de invalidantă ca scleroza multiplă informațiile despre sarcină, naștere și gestionarea vieții cu copil mic sunt obligatorii. Acum 10-15 ani sarcina în SM era exclusă, însă de câțiva ani studiile ne arată că acest lucru este posibil și chiar benefic pentru paciente. Pentru aceasta este necesară o bună gestionare a bolii și așteptarea unei perioade mai puțin active, o echipă multidisciplinară constituită din neurolog, asistent SM și ginecolog, dar și luarea în calcul a solicitării sprijinului familiei și prietenilor”, declară Cristina Vlădău, pacient cu SM și vicepreședinte APAN România.

Menopauza și viața de familie

În timpul menopauzei, organismul oprește producerea de estrogen în cantitate semnificativă. Nu există dovezi care să demonstreze că acest lucru are un efect pozitiv sau negativ asupra ratei de recădere sau progresie a SM. Anumite simptome, cum ar fi probleme de oboseală și vezică, se pot accentua însă (conform studiilor actuale).

“Fatigabilitatea, depresia, anxietatea, efectele secundare ale tratamentelor modificatoare ale evoluției SM sunt factori de stres care se adaugă disfuncțiilor de tot felul din această afecțiune. Iar femeile resimt din plin această perioadă, ceea ce ne face atente la tot ceea ce reprezintă informații despre sănătate. În plus, cunoașterea altor persoane care întâmpină aceleași dificultăți ne face să devenim mai comunicative și să privim viața din alte perspective”, mărturisește Gabriela, pacientă cu SM.