Screening cancer mamar: investigații gratuite pentru 30.000 de femei

Cel puțin 30.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani din toate regiunile țării ar putea beneficia de servicii medicale gratuite pentru depistarea și prevenirea cancerului mamar.

Dr. Tiberius-Marius Brădățan, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că a început deja proiectul – pilot al campaniei naționale de screening pentru cancerul mamar, care se va derula timp de maximum 72 de luni. Serviciile medicale de care vor beneficia femeile, acoperite din fonduri europene, vor fi consultul primar, mamografia/ecografia de sân, examenul histopatologic și excizia locală a eventualelor tumori.

În fiecare an, în România, sunt depistate aproape 10.000 de cazuri noi de cancer mamar. ”Nu se știe din ce cauză apare cancerul mamar, însă este pe locul 1 ca incidență la femei și pe locul doi după cancerul pulmonar. Mortalitatea din cancer mamar este de 34% în România, față de 26% în țările din Vestul Europei”,a  atras atenția dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală.

O femeie din 1.000, diagnosticată cu cancer mamar

Potrivit datelor campaniei ”Nu am făcut destul”- ediția a V-a, inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), 55% dintre femei nu au efectuat niciodată un control la sâni, 56% nu a efectuat vreo mamografie mamară, iar 42% dintre femei nu și-au făcut vreodată vreo autopalpare.

Începută ca un proiect de investigații gratuite pentru cancerul mamar, în scopul de a oferi un argument în plus Ministerului Sănătății pentru implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, campania a devenit tot mai complexă de la an la an, iar investigațiile medicale oferite gratuit au fost diversificate. În perioada 13 octombrie – 25 noiembrie, 1.218 oameni din 12 sate din cinci județe din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistrița Năsăud, Alba) au beneficiat de următoarele investigații gratuite: tensiune, puls, glicemie, indice de masa corporală, ecografie mamară, spirometrie, dermatoscopie, măsurarea vârstei arterelor, EKG. Examinările au fost făcute cu ajutorul unor medici specialiști, al unor medici rezidenți, al unor farmaciști și al studenților din Organizația Studenților Mediciniști Cluj.

”Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de sân în fiecare an și puțin mai mult de 10.000.000 de femei în România. Asta înseamnă că o femeie din 1.000 va fi diagnosticată cu cancer de sân anul acesta. Noi am consultat 1.120 de femei și, după mamografii, ecografii, biopsii și operații, avem trei suspiciuni de cancer”, a anunțat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Dintre cele 1.120 femei prezente, 990 au beneficiat de ecografii la ele în sat, pe perioada campaniei. Dintre acestea, 124 au primit recomandare să efectueze o mamografie sau altă ecografie la spital ori la o clinică de specialitate. 109 au mers. Celelalte femei nu au dorit, au plecat din țară în vacanță sau la muncă, au spus că nu au timp sau bani, deși această investigație era gratuită. 12 au făcut biopsie – 6 sunt leziuni benigne, la 6 nu sunt gata rezultatele încă. Pentru trei dintre acestea, suspiciunea de cancer este ridicată. Trei femei au suferit intervenții chirurgicale, la două fiind vorba de leziuni beninge, cea de-a treia încă așteaptă rezultatul examenului histopatologic. 2018 este primul an în care femeile descoperite cu noduli sau alte afecțiuni la sân în urma ecografiei efectuate în sate au putut beneficia de mamografii gratuite în clinici specializate.