Screening hepatita C: pacienții nediagnosticați, rezervor de răspândire a infecției

În ciuda progreselor importante care s-au făcut în ultima decadă în ceea ce privește terapia infecției cu virus hepatitic C, aceasta rămâne în continuare o problemă importantă de sănătate publică.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există în prezent 71 milioane pacienți infectați cronic cu virusul hepatitic C, pentru anul 2016 fiind raportate aproape 400.000 de decese la persoanele cu această infecție.

”România este considerată o țară cu o prevalență medie a virusului hepatitic C.  Ce recomandă ghidurile internaționale? Ca să-i tratăm, în primul rând trebuie să-i diagnosticăm. Screeningul trebuie făcut în rândul populațiilor la risc (utilizatori de droguri intravenos sau intranazal, copii născuți din mame infectate, pacienți seropozitivi HIV, deținuții și persoanele cu tatuaje și/sau piecinguri) în țările care au prevalență scăzută. În țările cu prevalență medie sau crescută, așa cum este și România, ghidurile internaționale recomandă testare în masă, adică toată populația-ceea ce înseamnă realizarea unor strategii naționale de sănătate”, a explicat dr. Mihaela Andreea Rădulescu, Institutul ”Matei Balș”, în cadrul simpozionului ”Actualități în hepatitele cronice virale”, derulat înaintea Congresului Multidisciplinar ”Împreună construim excelența”.

Simptome nespecifice

Screening hepatita C: 10- 15% dintre pacienții cu virus hepatitic C elimină infecția în mod spontan, însă restul vor dezvolta o infecție cronică cu potențial evolutiv către ciroză. O parte dintre ei vor necesita transplant hepatic, o parte vor dezvolta un carcinom hepatocelular.

Infecția cu virus hepatitic C este o boală silențioasă – majoritatea pacienților fiind complet asimptomatici sau cu o simptomatologie discretă și nespecifică: dispepsie, disconfort abdominal, stare de astenie, astfel încât mulți ajung să fie diagnosticați cu stadii avansate de boală. La aceștia, boala evoluează deja de mulți ani, perioadă în care pot răspândi mai departe infecția. CDC estimează că doar 25% dintre pacienții cu infecție cronică VHC își cunosc diagnosticul, restul reprezintă un rezervor de răspândire a infecției.

Screening hepatita C: Virusul Hepatitic C este responsabil pentru 27% din totalul cazurilor de ciroză și 25% din totalul cazurilor de carcinom hepatocelular- prin urmare, o povară mare din punct de vedere social și al costurilor pentru sănătătate. În același timp, VHC crește mortalitatea din toate cauzele. ”Prin urmare, trebuie să facem cumva să scăpăm de această hepatită C. Iar acest lucru este posibil pentru că virusul hepatitic C este unul strict uman și, în momentul de față, avem terapii extrem de eficiente. Există o prioritate la nivel internațional de a eradica hepatita C, o primă etapă fiind aceste ținte ale OMS de a elimina problema hepatitelor virale ca problemă majoră de sănătate publică până în 2030. În acest context, OMS dorește reducerea cu 90% a cazurilor noi de hepatită C până în anul 2030, tratarea a 80% dintre pacienții eligibili și reducerea cu 65% a deceselor asociate virusului hepatitic C. România se aliniază eforturilor internaționale, existând numeroase campanii de screening în intervalul 2015- 2018. În 2016, țara noastră a semnat, alături de alte state, manifestul UE care statutează eliminarea infecției cu virus hepatitic C ca o prioritate de sănătate publică. În plus, anul acesta statul român a mai făcut un pas, publicând în luna mai Planul Cadru Național privind controlul hepatitelor virale în România, care prevede o serie de măsuri de intervenție adaptate contextului nostru național, printre care reducerea morbidității și mortalității asociate hepatitelor virale, reducerea transmiterii și asigurarea unui acces larg la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare și îngrijire pentru toți pacienții, inclusiv cei neasigurați. Există o serie de ținte asumate pentru 2020: acoperire de 90% în ce privește testarea rapidă a virusurilor hepatitice, testarea prin biologie moleculară a tuturor donatorilor de sânge pentru hepatită B și C, tratamentul a cel puțin 75% dintre persoanele cu hepatită cronică B sau C, vindecarea a peste 95% dintre persoanele cu VHC înrolate în tratament și utilizarea în proporție de cel puțin 50% a seringilor de unică folosință cu dispozitiv care împiedică reutilizarea”, a mai  spus specialistul.