Simptomele hepatitei C la femei pot fi înșelătoare

Hepatita C este o boală unică din mai multe puncte de vedere: este cel mai des întâlnit tip de hepatită virală și este singura infecție cronică de lungă durată ce se poate vindeca. Terapiile fără interferon au demonstrat o eficiență de peste 90% în eliminarea virusului hepatitic.

Hepatita C afectează atât bărbații, cât și femeile, simptomele și complicațiile fiind, în general, similare. Dar virusul afectează femeile diferit. Multe femei nu prezintă simptome până când boala nu ajunge într-un stadiu avansat. Cele care au simptome într-un stadiu incipient le pot atribui greșit altor afecțiuni, precum anemia, depresia sau menopauza.

Simptomele timpurii ale hepatitei C la femei pot fi: oboseala, disconfortul abdominal, durerile musculare și ale articulațiilor, apetitul scăzut. Unele infecții cu virusul hepatitic C (VHC) sunt acute și dispar de la sine, acestea fiind mai des întâlnite la femei.

Hepatita C poate fi și cronică, ceea ce înseamnă că nu trece de la sine, ci mai degrabă progresează și deteriorează ficatul. Simptomele hepatitei cronice și deteriorării ficatului includ: învinețire și sângerare, mâncărimi ale pielii, retenție de lichide în stomac, picioare umflate, pierdere inexplicabilă în greutate, vene pronunțate, confuzie. Simptomele hepatitei C cronice apar atât la femei, cât și la bărbați, dar boala progresează mai încet la femei. Totuși, femeile intrate la menopauză se confruntă cu o progresie mai rapidă a bolii și a deteriorării ficatului. Ce trebuie însă reținut este că apariția acestor simptome nu înseamnă neapărat că aveți hepatita C.

Transmitere la femei

Virusul hepatitic C se răspândește de la o persoană la alta prin contact cu sângele infectat. Persoanele care lucrează ca manichiuriste, cosmeticiene, menajere sau asistente medicale au un risc mai mare de infectare. Pentru a vă proteja, evitați contactul cu tăieturile sau rănile deschise ale pacienților ori clienților. Utilizați mănuși de protecție și sterilizați echipamentul (lame, forfecuțe pentru cuticule, etc) după fiecare folosire. Persoanele care fac curățenie în case sau hoteluri trebuie să poarte mănuși pentru a nu intra în contact cu sângele de pe produsele de igienă feminină. Virusul hepatitic C se poate răspândi și prin contact sexual în timpul ciclului menstrual.

Multe femei purtătoare ale virusului pot avea copii sănătoși. Totuși, există un risc, chiar dacă redus, de a transmite virusul fătului în timpul sarcinii. Dacă aveți hepatita C și dați naștere unui copil, acesta va fi testat pentru VHC la vârsta de aproximativ 18 luni.

Prevenție

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, între 75% și 85% dintre cei infectați cu VHC dezvoltă o infecție cronică. Nu există un vaccin contra virusului, dar acesta poate fi eliminat din organism cu ajutorului medicației antivirale administrate în stadiu cât mai incipient. Având în vedere că virusul deteriorează ficatul, este important să îl protejați evitând consumul de alcool, în primul rând.

Sexul protejat și evitarea contactului cu sângele celuilalt poate ajuta la prevenție. Nu luați medicamente ilicite și nu lăsați pe altcineva să vă folosească obiectele personale (precum aparatul de ras, periuța de dinți sau forfecuța de cuticule). Dacă vreți să vă faceți un tatuaj sau un piercing, informați-vă înainte asupra siguranței salonului și asigurați-vă că echipamentele folosite sunt sterilizate.

Sursa: https://www.healthline.com/health/hepatitis-c/symptoms-in-women#prevention