Simptomele sângerării la nivelul diferitelor organe din corp

Aflarea diagnosticului de deficit de factor VII de coagulare, de fapt aflarea diagnosticului de orice boală, nu este un moment ușor, mai ales când este vorba de copii. Cel mai adesea apar sentimente de nesiguranță și frustare, mai ales că deficitul de factor VII este o boală rară. Tocmai de aceea, este foarte important să recunoașteți simptomele. Cu cât boala este mai repede diagnosticată, cu atât se poate institui mai rapid tratamentul adecvat.

Persoanele cu deficitul de factor VII de coagulare trebuie să știe că sângerările specifice bolii pot afecta capul, gâtul, toracele sau abdomenul și pot pune viața în pericol, necesitând tratament de urgență. Aceste sângerări pot apărea în urma unei răni sau spontan (fără niciun motiv apparent). Orice accident, rană sau simptom anormal trebuie raportat imediat unui medic specialist în hematologie.

Cap

Creierul, protejat de craniu, controlează toate funcțiile vitale ale organismului. O sângerare la nivelul capului este foarte gravă și necesită atenție medicală imediată. Simptomele pot apărea imediat sau în decurs de câteva ore: dureri de cap, probleme de vedere, greață și senzație de vomă, modificări de personalitate, somnolență, pierderea echilibrului, pierderea coordonării mișcărilor, leșin și chiar convulsii. Ultimele patru simptome apar în timp, în cazul unei răni deosebit de grave.

Gât

Țesuturile de la nivelul gâtului sunt foarte bine vascularizate. O mică rană sau o infecție poate cauza o acumulare de sânge în aceste țesuturi, care apasă pe tractul respirator. Astfel, respirația devine greoaie, ba chiar căile aeriene pot fi blocate complet. Printre simptome pot fi: durere la nivelul gâtului, inflamație, greutate la înghițire sau dificultate în respirație.

Torace

Cavitatea toracică adăpostește plămânii, inima și numeroase vase mari de sânge. Sângerările la nivelul țesuturilor plămânilor blochează sângele în alveolele pulmonare care în mod normal conțin oxigen, ceea ce duce la îngreunarea respirației. Simptomele pot fi: durere în piept, dificultăți de respirație, tuse sau spută cu sânge.

Abdomen

Somacul, splina, ficatul și intestinele sunt doar patru dintre organele care se află în cavitatea abdominală. O leziune în această zonă poate cauza sângerări grave la nivelul organelor sau din cauza vaselor mari de sânge. Lipsa tratamentului imediat poate fi fatală. Simptomele pot fi: dureri abdominale sau dureri de spate în zona lombară, greață și vomă, prezența sângelui în urină sau în scaun.

Echimoze (vânătăi)

Sunt foarte vizibile, însă nu sunt periculoase și rareori necesită tratament. Simptomele pot fi: schimbarea culorii pielii (pielea se înroșește rapid apoi își schimbă culoare în verde, galben, negru), inflamație cauzată de acumularea sângelui sub piele (dispare pe măsură ce sângele este resorbit, dar nu ar trebui să fie mai mare decât un ou), senzație de căldură.

Mușchi și articulații

Sângerările care apar în aceste zone trebuie tratate prompt, pentru a se evita durerile permanente cauzate de deteriorarea cartilajului sau pierderea simțului tegumentar pe aria afectată din cauza compresiei nervilor. Simptomele pot fi: durere atunci când vă odihniți sau când vă mișcați, imposibilitatea de a mișca membrul afectat, șchiopătat, plâns neașteptat al copilului, senzație de căldură din cauza acumulării sângelui, inflamație.

Sursa: https://www.hemophilia.ca/factor-vii-deficiency/