Sindromul inimii frânte, legătură cu apariția cancerului

sindromul inimii frate

Așa cum îi spune și numele, întotdeauna s-a bănuit că ”sindromul inimii frânte” dăunează doar inimii, însă un studiu nou îl asociază și cu apariția cancerului.

În timp ce studii anterioare arătau că stresul extrem al pierderii unei persoane dragi este asociat cu apariția problemelor cardiovasculare, potriviti noi cercetări, una din șase persoane cu sindromul inimii frânte are și cancer. Mai rău decât atât, persoanele afectate au un risc mare de deces la 5 ani după diagnosticarea cancerului.

”Se pare că există o conexiune puternică între sindromul Takotsubo (sindromul inimii frânte) și aceste afecțiuni maligne. De aceea, se recomandă ca persoanele cu Takotsubo să participe la programe de screening al cancerului care să le îmbunătățească șansele de supraviețuire”, atrage atenția dr. Christian Templin, autorul studiului publicat pe 17 iulie în Jurnalul Asociației Americane a Inimii.

Simptome

Sindromul inimii frânte cauzează dureri intense în piept și probleme de respirație, acestea putând fi confundate cu simptomele unui infarct. De fapt, aceste semne sunt o reacție la creșterea subită a nivelului hormonului stresului. Afecțiunea determină creșterea în volum a principalei camere a inimii, ceea ce înseamnă că inima nu mai poate pompa sângele eficient.

Cauze

Sindromul inimii frânte poate apărea ca o consecință a unei experiențe emoționale intense. Moartea cuiva drag, o despărțire sau un divorț, probleme financiare, chiar și o experiență pozitivă intensivă, precum câștigul la loto, pot declanșa acest sindrom, atrage atenția Asociația Americană a Inimii. Și stresul fizic major- o traumă fizică sau intervenție chirurgicală, insuficiență respiratorie sau infecții – poate contribui la apariția sindromului inimii frânte.

Noul studiu, care a inclus peste 1.600 de persoane cu sindromul inimii frânte, a descoperit că cel mai des întâlnit tip de cancer este cel de sân (dintre persoanele diagnosticate cu cancer, 88% erau femei). Alte tipuri de cancere depistate au fost cel al sistemului digestiv, al tractului respirator, al organelor sexuale interne sau al pielii.