Siropurile, fără efect contra tusei și răcelii

Dacă vă dă bătaie de cap o tuse survenită pe fondul răcelii, nu vă mai chinuiți să cumpărați din farmacii tot felul de siropuri. Potrivit unui raport al American College of Chest Physicians (ACCP), nimic nu pare să funcționeze foarte bine.

După ce au revizuit testele clinice pe tot felul de produse, de la siropuri de tuse la zinc, specialiștii au ajuns la o singură concluzie: medicamentele fără prescripție medicală- inclusiv produse contra răcelii, siropuri de tuse și analgezice antiinflamatoare – nu pot fi recomandate împotriva tusei. Din păcate, nu au fost găsite nici dovezi că în astfel de cazuri ar funcționa remedii casnice- deși, în cazul copiilor, puteți încerca să le dați miere.

În fiecare sezon, majoritatea se confruntă cu cel puțin un episod de tuse pe fondul răcelii, atrage atenția dr. Mark Malesker, autorul raportului. Și toată lumea caută remedii, se pare. În 2015, de exemplu, în America au fost cheltuite 9,5 miliarde de dolari pentru medicamente fără prescripție medicală contra răcelii/tusei/alergiilor.

”Dacă ne uităm la dovezi, acestea nu susțin ipoteza folosirii produselor”, a spus dr. Malesker. Echipa sa a verificat teste pe produsele contra răcelii care au combinat decongestionante cu antihistaminice sau decongestionante cu analgezice- și niciuna dintre variante nu rezolva problema tusei. Același lucru s-a constatat și în cazul antiinflamatoarelor nesteroidiene.

 

Deci, ce facem când tusea nu ne lasă să dormim?

Unele studii au arătat că mierea poate ameliora tusea copiilor mai mari de 1 an- specialiștii avertizează că nu ar trebui administrată, totuși, copiilor mai mici de 1 an. Totodată, s-au găsit dovezi, slabe ce-i drept, că pastilele cu zinc ar putea ameliora tusea adulților- dar nu suficient pentru ca aceastea să fie recomandate. În plus, zincul poate avea efecte secundare, inclusiv un gust neplăcut în gură, crampe stomacale și vomă.

Nici remediile casnice, precum supa de pui a bunicii sau infuziile nazale, nu funcționează mai bine în cazul tusei. Totuși, dacă o supă vă face să vă simțiți mai bine, mâncați-o. Chiar dacă nu avem cum să scăpăm de tuse, orice ne face să ne simțim puțin mai bine este recomandat. Specialiștii mai recomandă să ne hidratăm corespunzător- o cantitate suficientă de lichide poate elimina mucusul care cauzează tusea. De asemenea, părinții ar trebui să vorbească cu medicii pediatri înainte de a le administra medicamente contra tusei copiilor mai mici de 2 ani. Orice medicament care conține codeină nu ar trebui administrat copiilor și adolescenților mai tineri de 18 ani din cauza riscului de efecte secundare serioase, inclusiv probleme respiratorii care pot pune în pericol viața.

Sursa: https://medlineplus.gov/news/fullstory_169595.html