Soluții pentru combaterea infertilității româncelor

1 din 6 cupluri se luptă cu infertilitatea în România și, din păcate, statul nu ajută prea mult familiile care își doresc copii. Deși prin Subprogramul pentru fertilizare in vitro și embriotransfer se decontează 850 de proceduri anuale, sumele nu sunt suficiente pentru ca toate familiile care se confruntă cu infertilitatea să își poată permite astfel de proceduri.

 

”Astfel, chiar dacă estimările internaționale arată că sunt necesare 1.500 de cicluri de ART (tehnici de reproducere asistată) la un milion de locuitori, în România se fac doar 120 de cicluri ART la un milion de locuitori”, a  declarat prof. univ dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației Române de Reproducere Umană Asistată, care a adăugat că, la noi în țară, infertilitatea este subdiagnosticată și subtratată.

Statul decontează 6.188 de lei pentru fiecare procedură de fertilizare în vitro dusă la capăt, în condițiile în care prețul real este cuprins între 2.500 și 5.000 de euro. În plus, fiecare familie trebuie să ia în calcul analizele obligatorii pentru diagnosticarea infertilității (nedecontate) și tratamentul premergător fertilizării in vitro (1.000- 1.500 de euro).

Cu ocazia Săptămânii Europene a Fertilității, europarlamentarul român Norica Nicolai a organizat, la București, în Senatul României, evenimentul ”Politici publice privind infertilitatea: răspunsul României”, o inițiativă lansată ca urmare a creșterii incidenței diverselor afecțiuni privind fertilitatea în rândul cuplurilor din România. Participanții la eveniment au venit cu solicitări are, dacă ar fi transpuse în legislație, ar putea crește numărul nou- născuților din România.

”Obiectivul conferinței este stabilirea unui grup de lucru între Ministerul Sănătății și societățile medicale implicate. În timp ce în țările europene cu sisteme de sănătate performante se lucrează la strategii pe termen scurt și mediu de sprijinire a cuplurilor infertile care își doresc să aibă copii, în România accesul la informație și tratament este limitat, în ciuda faptului că există un corp medical pregătit să facă față acestui tip de afecțiune”, a declarat Norica Nicolai.

”Rata natalității este una dintre cele mai scăzute în rândul statelor membre ale UE, în România înregistrându-se 8,8 nașteri la mia de locuitori, comparativ cu o medie a UE în jur de 10. Scăderea acestei rate are la bază schimbarea stilului de viață și a comportamentului tinerilor în ceea ce privește întemeierea unei familii, pentru că aceștia prioritizează consolidarea carierei, cumpărarea unei locuințe, călătoriile, vârsta la care își întemeiază o familie înregistrând o creștere în România, asociată apriori și cu o creștere a diverselor afecțiuni privind infertilitatea”, a atras atenția conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale.

Printre acțiunile concrete propuse în cadrul evenimentului se regăsesc: susținerea finanțării mai multor proceduri de ART, susținerea campaniilor de conștientizare  a populației, guvernanilor și mass- media despre problema reală a fertilității în România, decontarea a minimum 3 încercări pentru fiecare cuplu (nu doar una, cum este în prezent), eliminarea anumitor analize obligatorii pentru diagnosticarea infertilității (și, implicit, scăderea costurilor)- în opinia specialiștilor prezenți la eveniment, în unele cazuri, de exemplu, determinarea AMH (hormonul anti- Mullerian) nu este concludentă, decontarea procedurilor medicale necesare (de exemplu, histerosalpingografie), etc.