Stresul, factor de risc direct pentru accidentul vascular- cerebral

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an 15 milioane de persoane suferă un accident vascular – cerebral (AVC). Dintre acestea, 5 milioane mor, iar alte 5 milioane rămân cu dizabilități pe viață. Din păcate, în ultimii 25 de ani a scăzut semificativ vârsta la care poate apărea un accident vascular- cerebral (AVC) și, potrivit studiilor, stresul este un factor de risc direct pentru AVC (nu indirect, cum se credea până acum).

Specialiștii atrag atenția că fiecare dintre noi ar trebui să ia măsuri pentru prevenirea acestui risc. ”Numai printr-o viață mai bine controlată am putea face acest lucru, ceea ce este foarte greu pentru că s-a schimbat întregul profil al existenței noastre. În ultimii 30 de ani au apărut atâtea schimbări socio-psihologice, încât umanitatea nu a avut capacitatea să le absoarbă. Toată această presiune enormă, profesională, socială, psihologică, mentală asupra ființei umane nu a putut fi absorbită. În timp ai nevoie de mecanisme adaptative. Societatea nu s-a preocupat decât de performanță și competiție, ceea ce a dus, până la urmă, la creșterea climatului de tensiune dintre oameni și la o perturbare profundă chiar a vieții noastre”, a explicat prof. dr. Dafin Fior Mureșanu în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Cursului European de Neuroreabilitare – RoNeuro Brain Days.

Concluzia este una singură: toată această schimbare reală a vieții, bombardamentul senzorial la care suntem supuși, inclusiv modul în care lucrăm și interacționăm, pentru că interacționăm mult mai mult cu creierul, ne influențează drastic și ne modifică starea sănătății. Soluția: controale periodice, o perioadă mai mare dedicată introspecției, să fim puțin mai meditativi și să ieșim, din când în când, din vijelia vieții.

Diagnosticul diferențial

Potrivit prof. dr. Dafin Mureșanu, este nevoie de soluții mai bune pentru a duce pacientul la timp la spital și pentru a alarma sistemul de urgență privind existența unui AVC. Dar pentru asta, trebuie ca personalul avizat să recunoască foarte bine simptomele. ”Am încercat să aducem un algoritm în România- așa numitul principiu FAST (F vine de la față – asimetriile feței, A vine de la arm – mobilitatea membrului superior, S de la speech – probleme de vorbire și T vine de la Time, în sensul că timpul contează, iar cadrele medicale trebuie să reacționeze urgent. Apoi mai apar ca simptome deficite motorii, de vorbire, de sensibilitate, amețelile, tulburările de echilibru major. AVC se manifestă în diverse teritorii și prin diverse tipuri de simptome”, a mai afirmat specialistul.

Recunoașterea acestor simptome permite diagnosticul diferențial astfel încât atunci când un pacient cu un AVC ischemic sau hemoragic (dar mai ales ischemic) ajunge într-un centru specializat, medicii știu dacă este eligibil pentru tromboliză sau nu. Autoritățile au promis deja că persoanele afectate de AVC vor avea acces la tromboliză indiferent de județul în care se află.