Studiu: de ce trebuie să reduceți consumul de carne roșie

Cercetătorii au identificat un nou motiv pentru care ar trebui să limităm consumul de carne roșie: nivelul crescut de substanțe chimice numite trimetilamine n-oxid (TMAO) generate în intestin, asociate și ele cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Studii recente au arătat că persoanele cu o dietă bogată în carne roșie au un nivel triplu de TMAO față de cele care consumă carne albă sau proteine vegetale. Vestea bună însă este că întreruperea sau reducerea consumului de carne roșie duce, în cele din urmă, la scăderea nivelului de substanțe chimice.

Trimetilamina este produsă de bacteriile intestinale în timpul digestiei și derivă, în principal, din nutrienții care se găsesc din belșug în carnea roșie. Până acum se știa doar că tipurile de carne roșie cu un nivel ridicat de grăsimi saturate sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Însă studiile actuale atribuie acestor chimicale și alte efecte negative. Cercetările sugerează că simpla investigare a nivelului de TMAO (printr-o analiză de sânge) ar putea reprezenta o strategie eficientă de prevenire a bolilor cardiovasculare, deoarece ar putea permite personalizarea dietei fiecărei persoane, în sensul includerii mai multor fructe, legume, cereale integrale, lactate dietetice și surse de proteine din plante. Profilul TMAO al fiecărei persoane este diferit, deci monitorizarea acestui marker chimic ar putea fi un pas important pentru medicina personalizată în combaterea bolilor cardiovasculare.