Surse de informare: dr. Google versus Honcode

dr. Nicoleta Calomfirescu- dr. Google versus Honcode

Dr. Google: Alianța terapeutică este un concept ce reprezintă implicarea pacientului în implementarea strategiei terapeutice.

Acest lucru prespune ca pacientul să aibă informații referitoare la starea sa de sănătate. Metoda cea mai “rapidă”, dar nu neapărat cea mai corectă, de a căuta informații este internetul. Online-ul abundă de informații mai mult sau mai puțin actualizate, mai mult sau mai puțin corecte. Astfel, apare întrebarea inevitabilă: Oare cum putem găsi pe net informație medicală de calitate? Dr. Nicoleta Calomfirescu, medic cardiolog, ne răspunde la această întrebare.

”E la fel ca atunci când alegem apa pe care o bem. Dincolo de imagine și promovare, de conținutul în nutrienți scris mic, mic, mic pe verso-ul etichetei, avem, sau ar trebui să avem, și sursa afișată. Nici unul dintre noi nu călătorește nici la sursa de apă din vârful muntelui, nici la uzina de epurare a apelor. Avem, însă, o terță parte care certifică sursa și, eventual, o alta care certifică procesul tehnologic de la sursă în magazine”, explică specialistul.

Ce se întâmplă în cazul site-urilor care prezintă diferite informații de natură medicală? Ce soluții avem în acest caz? ”Certificarea site-urilor medicale de către o terță parte cu autoritate în domeniu este soluția. În 1995 a luat naștere Health on the Net Foundation, organizație cu sediul la Geneva, ce funcționează în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Ei sunt cei care au dezvoltat și implementat label-ul Honcode, ca semn al calității informației medicale de pe net. Conceptul are în spate un set de principii pe care orice site medical trebuie să le respecte.  Organizații partenere pot facilita implemetarea acestui set de principii în numeroase limbi, printre care și limba română”, a atras atenția dr. Nicoleta Calomfirescu, în cadrul celei de-a 5-a ediții Masterclass Școala Pacienților.