Terapii moderne pentru vindecarea rănilor cronice

Peste un milion de români se confruntă cu răni cronice precum piciorul diabetic, ulcerul varicos sau escarele, care înseamnă dureri persistente, risc constant de infecții, limitarea activităților zilnice, vizite interminabile la medicul specialist și costuri ridicate.

Din păcate, de multe ori tratamentele tradiționale nu dau rezultate, rănile rămânând expuse la riscul de suprainfectare. În numeroase cazuri, specialiștii apelează la pansamentele hidroactive, care curăță rana și permit regenerarea țesutului.

Răni acute și cronice

O rană ușoară, precum o tăietură, o julitură sau o arsură, se vindecă de obicei în 2-4 săptămâni, datorită capacității de regenerare a țesuturilor. Acestea sunt răni acute.

Rănile care nu se vindecă nici după 6 săptămâni sunt considerate răni cronice și au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infecții. Printre cei mai întâlniți factori care pot duce la o vindecare greoaie sau întârziată a rănii se numără diabetul, bolile cardiace, circulația sangvină deficitară (venoasă sau arterială), imobilizarea prelungită, infecțiile, fumatul, vârsta etc. Cele mai frecvente tipuri de răni cronice sunt rănile pe piciorul diabetic, ulcerul varicos și escarele.

Piciorul diabetic

Aproximativ 15% dintre pacienții diabetici dezvoltă ulcerații la un moment dat în timpul vieții. ”O dată apărută, această leziune crește de 8 ori riscul de amputație a piciorului. Din numărul total al amputațiilor de gambă non- traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic”, a atras atenția dr. Eduard Catrina, medic primar chirurgie generală, Spitalul Cantacuzino București. Riscul de amputație poate fi eliminat, într-un timp relativ scurt, cu ajutorul pansamentelor hidroactive care, aplicate pe rană, păstrează țesutul sănătos intact și curăță rana prin îndepărtarea depozitelor fibrinoase, a celulelor moarte și a germenilor. Astfel, zona afectată nu riscă să se infecteze.

Ulcerul varicos

Este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezentând aproximativ 75% dintre ulcerele de gambă. Ulcerul varicos este expresia dezechilibrelor metabolice de la nivelul pielii și al țesutului subcutanat pe fondul insuficienței venoase cronice. Acest tip de rană deschisă, care are vindecare întârziată, afectează în general persoanele în vârstă (1-3 % dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani) și este mai frecvent la femei (80% dintre pacienți sunt femei).

Escarele

Escara apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor părți ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau în cărucior și reprezintă cauza decesului a 7-8% din totalul pacienților cu paralizie totală a membrelor inferioare. Escara reprezintă o leziune a pielii care apare atunci când țesuturile moi sunt comprimate între o proeminență osoasă și un plan dur extern, pentru o perioadă îndelungată. Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte părți ale corpului. Comprimarea țesuturilor moi (piele sau mușchi) pentru mai mult timp întrerupe circulația sângelui, țesutul degradându-se astfel constant. Și această afecțiune este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, două treimi din cazuri înregistrându-se la pacienții de peste 70 de ani. Dintre persoanele tinere care suferă de escară, majoritatea sunt bărbați cu vârsta de 30 de ani, probabil din cauza faptului că aceștia sunt mai predispuși să sufere traumatisme vertebro-medulare.

Etapele de vindecare a unei răni

Deși cauzele apariției rănilor sunt diferite și necesită tratamente generale diferite (medicamentație specifică afecțiunii de bază), tratamentul local respectă aceleași principii, evoluția rănilor fiind, de asemenea, similară. Etapele de vindecare sunt următoarele:

  • Faza de curățare – în prima fază, rana este de cele mai multe ori încărcată cu microbi și resturi celulare. Rana poate sângera, poate secreta puroi și poate fi dureroasă;
  • Faza de regenerare – în această etapă, țesuturile se regenerează printr-un proces complex numit granulație;
  • Faza de cicatrizare – în acest stadiu, rana își micșorează dimensiunea, apare piele nouă; acum este important ca tratamentul să protejeze țesutul nou format.

Concepte noi

Hidroterapia este cel mai nou concept de terapie eficientă în tratarea rănilor cronice. Pansamentele hidroactive atenuează durerea la nivelul rănii, prin reducerea încărcării microbiene și asigură, de asemenea, un schimb atraumatic (nu se lipește de aceasta). Acestea sunt ușor de aplicat, facilitând efectuarea tratamentului ambulator sau la domiciliu. De cele mai multe ori, după un prim consult medical și alegerea pansamentului potrivit, tratamentul poate fi continuat acasă, cu ajutorul unui aparținător fără a renunța, însă, la supravegherea constantă a cadrului medical.

Dacă tratamentele tradiționale impun schimbarea zilnică a pansamentelor indiferent de etapa în care se află rana, unele pansamente hidroactive pot fi schimbate și o dată la 3-4 zile. Atunci când, în urma aplicării pansamentelor potrivite, rana depășește faza de curățare (după ce infecția, fibrina, exsudatul în exces au fost îndepărtate), se vor aplica pansamente dedicate închiderii complete a rănii, care pot fi schimbate o dată la 3-4 zile, calitatea vieții pacientului fiind, astfel, vizibil îmbunătățită. Pansamentele hidroactive nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât pacienții cărora medicul le recomandă folosirea lor trebuie să le cumpere din farmacii.