Testare gratuită pentru depistarea Hepatitei C

Marți, 17 octombrie, medicii voluntari vor testa gratuit bucureștenii care trec prin zona Pieței Bucur- Obor între orele 09.00 și 17.00. Acțiunea face parte din campania de testare gratuită a populației pentru depistarea Hepatitei C, demarată de Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația SOS Drepturile Pacienților.

Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din salivă, non-invazive, rezultatul fiind disponibil în 20 minute. Realizarea testării se face de către medici voluntari. Campania de testare se adresează atât populației generale, cât și populației la risc. Prin intermediul ei este încurajată să se testeze orice persoană care consideră că a fost expusă riscului de infectare cu VHC. Inițiatorii doresc extinderea campaniei stradale și în alte orașe: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Tg. Mureș, Timișoara.

 

Cum se pune diagnosticul pentru infecția cu VHC?

Diagnosticarea se realizează în două etape.

  • Test preliminar de identificare a anticorpilor anti- VHC. Rezultatul pozitiv la acest test indică faptul că persoana respectivă a fost sau este infectată cu virusul. Rezultatul pozitiv nu indică prezența hepatitei cronice (persoanele cu infecții acute cu VHC vindecate spontan păstrează în organism anticorpii anti- VHC pe toată durata vieții, fără a avea hepatită cronică). Acest test se poate realiza din sânge sau din salivă.
  • Test de confirmare a infecției recurente cu VHC- caută prezența efectivă a virusului în sângele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indică existența infecției cronice cu VHC la persoana respectivă. Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminară trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezenței efective a virusului/existența sau nu a formei cronice de hepatită. Fiecare persoană care este identificată cu infecție cronică cu VHC va fi evaluată din punct de vedere a integrității și funcționalității hepatice și va urma tratamentul corespunzător sub strica supraveghere a medicilor specialiști.

 

Statistici

Infecția cronică cu virusul hepatitei C (VHC) este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, estimându-se că, în prezent, peste 70 milioane de persoane suferă de această afecțiune. În majoritatea cazurilor, infecția cu VHC evoluează spre ciroză și cancer hepatic.

În România, prevalența infecției cu VHC este de aproximativ 3,3%- una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană:

  • Peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC
  • Cca. 80% ar fi cu replicare virală
  • 99% dintre infecții aparțin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de apariție a cirozei hepatice
  • Peste 550.000 de persoane ar avea boală activă, progresivă.

 

Accesul la tratament

Deși infecția cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu știu că suferă de această afecțiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC știu că au această afecțiune și doar 10% din cei diagnosticați sunt sub tratament.

”80% dintre cei infectați cu virusul hepatitic rămân cu boala în sânge și în timp dezvoltă boală cronică de ficat. Știm că terapiile inovatoare, deși sunt costisitoare, au o eficacitate foarte mare. Accesul la terapie este esențial încă din etapele inițiale de boală. Trebuie să facem cumva ca celor cu fibroză 1 și 2 să li se poată prescrie noile terapii”, a atras atenția prof. dr. Adrian Streinu Cercel, Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

”Se lucrează la acest proiect. Pentru la anul avem în vedere să introducem în tratament și pe cei cu fibroză 1 și 2. De altfel, s-ar putea ca toți cei cu F2 (nu doar cei cu comorbidități) să intre în tratament anul acesta”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog.