Testare gratuită pentru hepatita B și C și pentru HIV

România are o prevalență de 5,6% a infecției cu Virusul Hepatitic C, fiind fruntașă în Europa și printre primele 10 în lume la acest capitol, iar majoritatea pacienţilor cu afecțiuni hepatice sunt depistaţi doar în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecţiuni. Aproximativ 80% dintre pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat.

Anual, hepatitele B și C generează peste 120.000 de decese (la nivelul regiunii europene OMS), principalele cauze fiind ciroza hepatică și cancerul. De multe ori, hepatita C acută nu prezintă niciun fel de simptome – diagnosticarea făcându-se în faze avansate ale bolii. Tocmai de aceea, testarea periodică este esențială pentru diagnosticarea timpurie, respectiv pentru creșterea șanselor la viață. ”De la data de 1 mai 2018, markerii virali pentru hepatită au fost incluși în pachetul de bază. Asigurații pot merge la medicul de familie pentru a solicita o trimitere către un laborator de anlize unde li se vor face testele”, a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Asociația va realiza, în perioada 18- 25 mai 2018, cu ocazia ”Săptămânii Românești a Testării”,  o campanie de testare hepatite – HIV a persoanelor aflate în situații defavorizate din Brașov (sediul Fundației Bucuria Darului, 22 mai), Turda (cartier Poiana, județul Cluj, 25 mai), județul Giurgiu (comuna Stănești, 21 mai) și județul Suceava (localitatea Vicovul de Sus). Peste 1.000 de persoane care trăiesc în condiții socio-economice dificile sau se află în zone defavorizate, cu acces limitat la servicii medicale, vor fi testate cu teste clasice de sânge și teste rapide. Mai multe informații despre fiecare acțiune de testare în parte vor fi afișate pe site-ul APAH-RO – www.hepato.ro.

Tratament

Etapa testării reprezintă un prim pas dintr-un proces mai amplu. Testarea este cu adevărat eficientă doar în momentul în care pacientul este diagnosticat şi inclus în programul de tratament.

”Tratarea pacientului cu heptita virală este cea mai bună prevenție. În 2018, hepatita C este o afecțiune care se vindecă. Datele din România arată că terapia interferon free oferă o rată de vindecare de peste 99% și reacții adverse reduse. Până în prezent, au fost tratați 13.900 de pacienți și mai sunt 2.000, conform planificării până în 30 iunie 2018”, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.