Testarea și tratarea, obiective principale în eliminarea hepatitelor

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor (28 iulie) prin mai multe acțiuni de informare desfășurate în toată țara. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore, afectând 325 de milioane de oameni.

”Aceste afecțiuni generează cancer hepatic și provoacă anual 1,34 milioane de decese, deoarece cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B și C în stadii avansate ale bolii”, a atras atenția Miljana Grbic, șefa biroului OMS pentru România.

Datele arată că 90% dintre bolnavi nu știu că au boala, hepatitele fiind de cele mai multe ori asimptomatice, fapt care generează pericole majore, întrucât cei afectați pot transmite virusul în orice moment. La nivel internațional, mesajul acestui an este ”Find the missing millions”, toți cei implicați în lupta pentru eliminarea afecțiunilor hepatice dedicându-se identificării mijloacelor adecvate pentru diagnosticarea persoanelor infectate.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) încurajează românii să meargă la medicul de familie și să ceară trimitere pentru analiza markerilor virali. ” Markerii virali au fost introduși în pachetul de analize de bază, prescris de către medicii de familie. Ca parte a prevenției, ne dorim să existe continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienții cu hepatita C, contractul cost-volum-rezultat să fie încheiat și implementat cât mai repede și să aibă acces la tratament toți pacienții, indiferent de stadiul bolii,” a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociației.

În luna mai 2018, Asociația a demarat o campanie de testare în rândul persoanelor defavorizate din mai multe regiuni ale României. Din cele 420 de teste efectuate, s-au descoperit 11 pacienți cu hepatita C, 20 de pacienți cu hepatita B (1 pacient cu hepatita B+D). Acțiunile de testare s-au desfășurat în județele: Suceava, Cluj, Giurgiu și Brașov. Peste 50% din cei testați sunt persoane cu venituri reduse sau fără asigurare medicală. Obiectivul APAH-RO a fost acela de a identifica ”miile de pacienți” care intră cu greu în circuitul medical din diverse motive – accesul redus la servicii medicale, lipsa asigurărilor medicale, lipsa unei educații privind prevenția etc. În România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 au hepatită cronică B.

În ceea ce privește accesul la tratament, terapiile fără interferon au demonstrat o eficacitate de peste 90% în eliminarea virusului. Primul contract Cost-Volum-Rezultat s-a derulat în perioada 2015- 2016, în care au fost tratați 5018 pacienți. În 2017, în contract au intrat 12.000 de persoane (inclusiv cele cu gradul de fibroză F3 și F2 cu comorbidități). ”Trebuie să convingem toți românii de importanța testării, a depistării unui virus hepatitic în stadiu cât mai timpuriu. Este necesară creșterea educației sanitare a populației pentru prevenirea apariției de noi cazuri de hepatită, dar și scoaterea la lumină a tuturor celor infectați, care, astfel, vor putea fi tratați. Noul contract, care este aproape de a fi semnat, prevede tratarea cu aceste terapii a aproximativ 13.000 de pacienți. Anul acesta vor intra în tratament toți pacienții cu F1 declarați eligibili”, a afirmat Răzvan Vulcănescu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit acestuia, cel puţin trei molecule noi vor fi incluse în contractul pentru pacienţii cu hepatită C, ceea ce înseamnă că se vor putea face scheme personalizate de tratament.