Testări gratuite pentru depistarea BPOC

Dacă aveți peste 40 ani și fumați sau ați fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut și trebuie să faceți spirometrie de două ori pe an.

Tușiți, aveți spută dimineața, nu mai puteți face la fel de mult sport ca înainte? Chiar dacă sunteți fumător, aceste simptome nu sunt normale. Ele pot indica prezența BPOC (Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică), boală ce poate fi depistată foarte ușor cu ajutorul spirometriei. Societatea Română de Pneumologie continuă și anul acesta campania ”Tu știi câți ani au plămânii tăi ?”, ajunsă la a X-a ediție. În cadrul acesteia, medicii fac spirometrii gratuite în weekend-ul 17-18 noiembrie, între orele 09.00- 17.00, în fața magazinului Unirea din București (pe colțul dinspre Bd. Unirii).

Fără tratament, BPOC determină reducerea severă a capacității respiratorii, ceea ce duce la invaliditate și moarte prematură. De aceea, este esențial ca boala să fie depistată în faze incipiente, iar pentru a face acest lucru spirometria este indispensabilă. Dacă aveți peste 40 ani și fumați sau ați fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut și trebuie să faceți spirometrie de două ori pe an.

Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC

Pe 21 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC). Cu această ocazie, specialiștii atrag atenția că numărul cazurilor crește alarmant și continuă campania de testări gratuite pentru depistarea precoce a bolii. BPOC este numită și boala cu mai multe fețe, deoarece poate să atace întregul organism. Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală, iar un milion dintre ei sunt români. Specialiștii estimează că aproximativ 10% din populația cu vârsta de peste 40 de  ani are deja BPOC moderat. Pentru că simptomele sunt înșelătoare, foarte multe persoane ajung târziu la medic și își pun viața în pericol.

„De asemenea, sunt mulți cei care confundă încă simptomele acestei boli cu înaintarea în vârstă și cu faptul că e normal să simți <ceva> dacă fumezi. Tocmai din aceste motive, încercăm să facem anual campanii de conștientizare și testări gratuite pentru depistarea BPOC. Testul durează aproximativ două minute, minute care îi pot schimba viața persoanei care se testează, ameliorând imens calitatea vieții pacientului și prelungind supraviețuirea”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societății Române de Pneumologie (SRP).   Specialistul atrage atenția că boala atacă femeile cu 10 ani mai devreme decât pe bărbați. De asemenea, pacienții cu BPOC au multe boli asociate: boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială, osteoporoză, depresie/anxietate.

Simptomele care te păcălesc

În România, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC. Medicii spun că această boală poate induce pacientul în eroare foarte uşor, tocmai din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice și pot să fie confundate extrem de ușor fie cu efectele fumatului, fie cu cele ale înaintării în vârstă: tuse, expectorație, senzație de sufocare, oboseală, toleranță scăzută la efort. Pentru că nu este diagnosticată din timp, boala poate afecta, pe rând, toate organele, iar pacienții tratează toate celelalte afecțiuni neștiind, de fapt, că BPOC este cauza acestora. ”Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu  ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Ea evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, care se face repede și nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul  unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat”,  explică conf.đr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog, viitor președinte al SRP.

Fumatul este principala cauză a BPOC

Poluarea intradomiciliară și cea a aerului reprezintă factori de risc alarmanți și în creștere pentru apariția BPOC. Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală respiratorie care atacă bronhiile și plămânii. Se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce determină o scădere a capacității respiratorii.  ”La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă boala poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumători, dupa vârsta de 40 de ani. Experții preconizează că în următorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va crește atât de mult încât o va depăși pe cea prin boli cardiovasculare”, atrage atenția prof.đr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, fost președinte al SRP.