Teste care depistează cancerul și contribuie la reducerea mortalității

În momentul de față există numeroase teste de screening pentru cancer. Unele s-au dovedit că ajută la depistare timpurie a cancerului și la diminuarea riscului de deces din cauza acestei boli. Alte teste ajută doar la depistarea cancerului, dar nu influențează în niciun fel riscul de deces. Totuși, este indicat ca oamenii, în special cei cu un risc crescut de a dezvolta un cancer, să efectueze aceste teste.

Reducerea mortalității

Colonoscopia, sigmoidoscopia (procedura prin care medicul analizează rectul și colonul sigmoid, folosind un instrument numit sigmoidoscop) și testele pentru determinarea hemoragiilor oculte din materiile fecale sunt teste ce reduc rata deceselor provocate de cancerul colorectal. Colonoscopia și sigmoidoscopia ajută, de asemenea, la prevenirea cancerului colorectal deoarece depistează polipii din colon, care pot fi îndepărtați înainte de a evolua într-o tumoră canceroasă. Grupurile de experți recomandă, în general, ca persoanele cu un risc mediu de cancer colorectal să efectueze aceste analize începând de la vârsta de 50 de ani și până la 75.

CT elicoidal cu doze mici de radiație este un test de screening pentru cancerul de plămâni care ajută la diminuarea riscului de deces în cazul persoanelor cu vârsta între 55 și 74 de ani care fumează mult.

Mamografia (metodă de screening pentru cancerul de sân) reduce mortalitatea din cauza bolii la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 74 de ani, în special la cele trecute de 50 de ani.

Testele Papanicolau și HPV reduc incidența cancerului cervical deoarece permit identificarea celulelor anormale și tratarea acestora înainte de a evolua într-un cancer. În general, este recomandat ca aceste teste să fie efectuate începând cu vârsta de 21 de ani și până la 65 de ani.

Detectarea cancerului în stadiu incipient

Determinarea alfa- fetoproteinei în sânge este utilizată, uneori, împreună cu scanarea cu utrasunete a ficatului, pentru a se încerca depistarea unui cancer de ficat în stadii incipiente la persoanele cu un risc crescut de boală.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a sânului este utilizată adesea în cazul femeilor posesoare a mutației genelor BRCA1 sau BRCA2- care au un risc crescut de cancer de sân, dar și pentru alte tipuri de cancer.

Markerul CA- 125 este un test de sânge completat deseori de ecografie transvaginală care poate detecta un cancer ovarian în stadiu incipient, în special la femeile cu un risc crescut de boală. Deși acest test poate ajuta la diagnosticarea cancerului ovarian la femeile care au simptome și poate fi utilizat pentru a evalua recurența cancerului la femeile deja diagnosticate, nu s-a dovedit că este un test eficient pentru screeningul cancerului ovarian.

Examinările medicale ale sânului și auto- examinarea nu reduc mortalitatea din cauza cancerului de sân. Totuși, dacă o femeie sau un medic depistează un nodul sau o altă modificare la nivelul sânilor, este important să fie efectuat un control de specialitate.

Testul de sânge PSA, care se efectuează, de regulă, împreună cu un examen rectal digital, poate depista cancerul de prostată în stadiu incipient. Totuși, experții nu mai recomandă efectuarea periodică a testului PSA, deoarece studiile au arătat că are un efect insignificant asupra mortalității provocate de cancerul de prostată și poate duce la o supradiagnosticare și o supratratare a bolii.

Examinările pielii sunt adesea recomandate de medici celor cu risc crescut de cancer de piele. Asemenea examinări nu reduc riscul de deces din cauza cancerului de piele și pot duce la supratratament. Totuși, oamenii ar trebui să fie conștienți că orice modificare la nivelul pielii, precum apariția de noi alunițe sau modificarea aspectului celor existente, ar trebui să fie urmată de un control medical.

Ecografia transvaginală, cu ajutorul căreia se pot vizualiza ovarele și uterul, este uneori indicată femeilor cu un risc crescut de cancer ovarian (deoarece sunt purtătoare ale mutației BRCA1 sau BRCA1), sau de cancer endometrial (cele care au sindromul Lynch). Dar această metodă nu reduce mortalitatea în niciunul din cele două tipuri de cancer.

Colonoscopia virtuală permite examinarea colonului și rectului din exteriorul corpului. Totuși, nu s-a demonstrat că are vreun efect în reducerea mortalității din cancer colorectal.

Sursa: https://www.cancer.gov/