Teste gratuite pentru HIV la medicii de familie

Medicii de familie pot testa hepatita B și C, îmi doresc ca de la anul viitor medicii de familie să facă și teste pentru HIV- Adrian Streinu – Cercel.

Pacienții medicilor de familie ar putea fi testați gratuit pentru depistarea virusului HIV, a anunțat prof. dr. Adrian Streinu- Cercel într-o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale SIDA.  Specialiștii prezenți au prezentat și câteva propuneri menite să îmbunătățească situația persoanelor afectate de SIDA.

„HIV este o problemă a noastră, a tuturor (…) Medicul de familie devine o placă turnantă a oricărui program național de sănătate publică. Medicii de familie pot testa hepatita B și C, îmi doresc ca de la anul viitor medicii de familie să facă și teste pentru HIV. Testăm pe toată lumea – tratăm pe toată lumea!”, a afirmat specialistul. De asemenea, alocarea bugetară pentru programul național ar trebui să fie făcută de la începutul anului și să nu mai fie dependentă de diferite rectificări.

Cu ocazia dezbaterii, reprezentanții UNOPA au prezentat situațiile dificile pe care unii pacienți le-au întâmpinat în direcția accesului la tratamentul antiretroviral în anul 2018. În 9 județe ale țării, s-au înregistrat punctual, în a doua parte a anului, perioade de la câteva zile până la trei săptămâni în care o parte dintre pacienți nu au primit tratamentul ARV de la spitalul unde erau arondați, din cauza lipsei din farmacia spitalului a unuia sau mai multor medicamente.  Cauzele principale ale acestor situații au fost: buget insuficient alocat la începutul anului; întârzierea rectificărilor bugetare; procedurile de achiziții birocratice și pe durată foarte lungă; distribuitori care nu au onorat comenzile; etc.

“Anul 2018 a fost un an cu mai multe probleme legate de accesul la tratament al pacienților, în comparație cu anii anteriori. S-au cumulat în a doua parte a anului mai mulți factori care au generat întreruperi de tratament în unele județe, pornind de la întârzierile în bugetarea Programului Național, lipsa unui acord cadru național pentru achiziția de medicamente, procedurile infernale de achiziții și chiar exportul paralel. Stresul pentru pacienții aflați în situația de a întrerupe tratamentul sau de a merge din 3 în 3 zile la spital pentru tratament a fost unul groaznic”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Primele cazuri de HIV/SIDA înregistrate în România au fost în anul 1985 – doi pacienți internați la Spitalul Dr. Matei Balș, un conductor de tren de pe ruta București – Viena și un inginer, repatriat, din Craiova.  În august 1989, autoritățile au fost luate prin surprindere de mulțimea de copii cu HIV/SIDA din centrele instituționalizate. În primăvara anului 1990, în Pavilionul 4, etajul 2 de la spitalul Dr. Matei Balș, erau internați 160 de copii, din aceste centre, infectați cu HIV. Situația era deja subiect în mass media internațională.  În 1997 se pun bazele Programului Național de luptă anti SIDA în care sunt implicate autorități, companii farma, laboratoare. Tot acum se înființează primele centre și laboratoare regionale.

În prezent, conform datelor centralizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România din cadrul Institutului Național de Boli  Infecțioase “PROF.DR.MATEI BALŞ”, situația HIV/SIDA în țara noastră la 30 septembrie 2018 se prezenta astfel: 15.503 – număr pacienţi HIV/SIDA în viaţă,  489 – cazuri noi depistate în perioada 01.01-30.09.2018,  116 – decese înregistrate în perioada 01.01-30.09.2018 prin fişele de confirmare a cazului HIV/SIDA , o creștere cu 700 bolnavi/an, costurile de îngrijire sunt de 2.631, 56 lei/pacient/lună.

Bogdan Guță