Testele de depistare a bolii Alzheimer, diferite pentru femei și bărbați

Diagnosticarea timpurie a bolii Alzheimer la femei ar putea fi mai dificilă decât la bărbați, deoarece femeile în vârstă au o memorie verbală mai bună. Acest lucru înseamnă că testele pentru depistarea bolii trebuie ajustate pe sex. ”Femeile se descurcă mai bine decât bărbații la testele de memorie verbală de-a lungul vieții, ceea ce le poate conferi protecție împotriva pierderii acestei deprinderi în fazele precursoare bolii Alzheimer, cunoscute drept deteriorări cognitive ușoare”, a explicat Erin Sundermann, specialist al Universității din California, care a condus studiul. Aceste rezultate sunt importante deoarece (testele de memorie verbal sunt folosite pentru a diagnostic boala Alzheimer și deteriorările cognitive ușoare, astfel încât femeile ar putea să nu fie diagnosticate decât în stadii avansate ale bolii”, a atras atenția Erin Sundermann.

Memoria verbală implică abilitatea de a ne reaminti cuvintele sau alți termeni verbali și se diferențiază de memoria spațială, de exemplu.

Studiul a implicat mai mult de 1.300 de persoane cu o medie de vârstă de 73 de ani. Aproximativ 250 dintre ei aveau boala Alzheimer, 670 avea deteriorări cognitive ușoare (inclusiv deficit de memorie), iar 390 nu aveau nicio problemă de gândire sau de memorie.

Toți au participat la teste de memorie verbală în care li s-a cerut să recunoască 15 cuvinte, atât imediat, cât și după jumătate de oră. Cercetătorii au efectuat scanări CT craniene tuturor participanților, verificând cât de bine metabolizează glucoza- sursa de energie primară a creierului. Dificultățile în metabolizarea glucozei la nivelul creierului sunt adeseori un semn al bolii Alzheimer, au explicat autorii studiului. Ei au depistat că femeile aveau aptitudini de memorie verbală mai bune decât bărbații- chiar și atunci când creierele lor aveau aceleași probleme legate de metabolizarea zahărului.

”Aceste rezultate sugerează că femeile sunt mai capabile să compenseze modificările din creier cu ”rezerva cognitivă” până în momentul când boala ajunge într-un stadiu mai avansat. Dacă rezultatele acestor teste se confirmă, testele de memorie ajustate pentru femei și bărbați ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer în stadiu incipient la femei”, a explicat Erin Sundermann.

Sursa: https://medlineplus.gov/